Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Пастирската „Голгота“ - 70 години по-късно

Main Pic
Публикувана: 08.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1547
Коментари: 0
Уважаеми читатели,
 
На 8 март 1949 година са произнесени присъдите по т. нар. "Пастирски процес", с които са признати за виновни всички тогавашни членове на ръководството на Обединените евангелски църкви и активните пастири от четирите основни деноминации.
 
През 1979 година е последвал нов процес срещу други активни вярващи от протестантската общност. Вторият процес също завършва с осъдителни присъди.
 
Обединените евангелски църкви не са забравили тези събития и ще отбележат тези годишнини, съответно 70-годишнина от Пастирския процес и 40-годишнина от последващия процес срещу протестантски лидери. Считаме, че този момент е подходящ да сме заедно с вас, обединени в общите ни усилия за свобода на религиозните убеждения, в желанието си да живеем в мирна страна, с установен правов ред, в която институциите не могат да бъдат използвани срещу религиите, и в общество, в което нямат място противопоставяния на верска, етническа или религиозна основа.
 
Каним Ви на възпоменателна служба, която ще се проведе от 16:00 часа на 10 март /неделя/ 2019г. в сградата на Първа евангелска църква в гр. София, на ул. "Солунска" № 49.
 
Водещ на събитието ще бъде п-р Теодор Опренов. Ще чуете изпълнения на смесен Камерен хор с певци и инструменталисти, представители на различни църкви и деноминации.
 
По време на тържественото възпоменателно богослужение ще бъде представена и статията на историка п-р  Момчил Петров, която ще бъде издадена в брошура по повод събитието. Присъстващите ще бъдат приветствани с послание от страна на п-р Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви.
 
Ще бъде излъчен и документалният филм на Студио 865 "Комунистическите репресии срещу евангелските християни", който включва интервюта с участници в процесите и наследници на репресираните евангелски пастири, както и архивни кадри и спомени от първия и втория процес срещу българските евангелски служители.
 
Източници: адв. Грета Ганева, п-р Благовест Николов и ОЕЦ
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg