Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

30 години в Мрежата - плюсове и минуси

Main Pic
Публикувана: 14.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 968
Коментари: 0

Едва ли има друго съвременно изобретение, което да е повлияло така глобално и в такъв сериозен мащаб, както Интернет? За последните 30 години появата му и използването на глобалната мрежа за комуникации се използва все по-широко във всички сфери от живота - икономика, преса, бизнес, политика и др.

Подобно на всяко друго изобретение и Интернет има своите плюсове и минуси. Евангелските църкви също не останаха по-назад в използването на това нововъведение, макар и не повсеместно. Все повече и повече църкви използват социалните мрежи и имат свои профили, където споделят онова, което се случва в техните общности.

Присъствието на църквите в интернет пространството спомогна за по-яркото афиширане на вярващите, които не само използват социалните медии, за да споделят вярата си, но и да коментират важни за тях теми, като отстояват принципни позиции.

Библията също стана достъпна в електронен вариант на множество езици. Ако преди столетия известният реформатор Мартин Лутер е смятал, че печатната преса е "подарък от Бога", защото осигурява възможност за разпространяване на Божието слово, то днес интернет връзките увеличават тази привилегия безброй пъти повече.

Разбира се, глобалната Мрежа има и своите минуси. И тъй като неин създател е човекът, съвсем разбираемо е всеки да използва това изобретение за своите цели или стремежи. В тази връзка интернет пространството може да се използва за популяризиране на порнография, лъжливи новини, хазарт, видео игри с насилие и още много негативни въведения.

Тъй като бъдещето неизменно ще бъде свързано с глобалната мрежа, всички сме наясно, че това означава уязвимост по отношение на нашето лично пространство. В последните години все повече нарастват заплахите от кражба на лични данни и всеки може да се окаже потърпевш от подобно престъпление.

Християните трябва да използват пълния потенциал на социалните мрежи, за да вършат добро по всички показатели, когато и където това е възможно. Ние разполагаме с изключително полезен и мощен инструмент за полуляризиране на евангелието и трябва да го изполваме. Това е ролята и на християнските медии.

Чрез тях ви запознаваме с онова, което се случва с християните по света и вярващите, които живеят в страни с религиозна свобода, могат да подкрепят молитвено, финансово или административно онези техни братя и сестри,  живещи в държави, където цари терор или тоталитаризъм. Ние сме отговорни да използваме интернет пространството от нашата християнска перспектива, като сме готови да споделим нашата надежда, която се основава на вярата ни в Христос (1 Петър 3:15). 

Това е нашият принос в съвременния глобален свят, където можем да бъдем светлина, като споделяме нашите убеждения открито и се застъпваме за справедливите каузи, основани на библейските принципи. Те са вечни и не се променят, независимо от това коя е календарната година, в която живеем. Хората се нуждаят да познаят Бога повече отвсякога. Нека Го показваме с думи и дела, докато е ден.

Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg