Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какви са условията за духовно съживление?

Main Pic
Публикувана: 14.03.2019
Автор: Шейн Идълман
Прочетена: 1341
Коментари: 0

Божието слово предупреждава, че в "последните дни любовта на мнозинството ще охладнее". Така нареченото последно време е характерно и с отстъплението на Църквата. В Западна Европа, известна като "люлка на Реформацията", наблюдаваме оформяне на номинализъм, който за жалост е в разрез с библейските принципи.

От вярващите се очаква да живеят един изобилен живот, защото за това са призовани. Христос се пожертва на кръста, за да могат Неговите последователи да живеят образцов живот, напомнящ за съвършенството на Спасителя. В хода на църковната история четем за "съживления", които са характерни с раздвижване на Божия Дух и обновление на Църквата Христова. Какви са условията за това съживление?

  1. Разпознаване на нуждата от ИСТИНА. В хода на човешката история стотици за умирали за "истината", в която са вярвали. Колко повече християните, които твърдят, че вярват в "абсолютната истина", Господ Исус Христос. Когато вярващите, църквите и деноминациите се отдалечат от абсолютната истина, Христос, това не само наскърбява Божия Дух, но и води до едно механично християнство, което няма нищо общо с "огъня на Светия Дух". За съжаление, християните, които алармират за завръщане към истината - Христос, обикновено са заклеймявани като закостенели, ограничени или назадничави. Как можем да служим като "стражи, които бдят", ако не се конфронтираме? Ние не сме призовани да направим ИСТИНАТА приемлива, а да я покажем ясно пред околните.
  2. Разпознаване  на отчайващата нужда от ЛЮБОВ. Дали хората около нас ще ни разпознаят като ученици на Христос, ако умеем да цитираме Библията на новозаветния гръцки или пък на еврейски? Разбира се, че не! Дали очакват от нас да знаем наизуст по 100 библейски стиха? Никъде няма подобни изисквания. Христос обаче очаква Неговите да показват любов. Това не означава, че не трябва да познаваме Божието слово. Напротив. Именно чрез Него опознаваме Бога. Библията обаче предупреждава, че "буквата убива, а духът животвори." Трябва да се научим да балансираме истината и любовта. В противен случай ще бъдем осъдени, както фарисеите.
  3. Осъзнаване на отчайващата нужда от СВЯТОСТ. Светостта не е старомодна дума, която е излязла от употреба. Нейното значение е все същото - "отделен за Бога". Светостта започва в сърцето. Тя ни кара да страним от греха, независимо дали се касае за съгрешаване в мислите или за греховно деяние. Х.Тозер пише: "Преди всичко Светият Дух е морален огън. Името не е никак случайно. Във всички случаи и на всички езици то означава едно и също - морална чистота." Когато отиваме в лагера на противника чрез греха, който вършим, ние наскърбяваме Светия Дух и Го угасяме. Не може да копнеем за Бога, ако непрекъснато Му се противим и нарушаваме волята Му. Задоволяването на плътта и изпълването с Духа не вървят ръка за ръка. Време е да осъзнаем огромната нужда от святост, като започнем от нашите домове.
  4. Осъзнаване на въпиющата нужда от МОЛИТВА. Християнин, който не се моли, е лишен от сила. Къде са безкомпромисните християни днес? Останали са единици тук и там, но Бог очаква всяко Негово дете да е проводник на Неговата сила. Известно е, че великите Божии мъже, които са били употребявани мощно от Господа, са били хора на молитвата. Обикновено те са ставали посред нощ и са прекарвали часове в молитвено воюване пред Бога, подобно на Яков/Израел в Стария завет и Павел и апостолите в Новия. Мъжете и жените, които получават най-много от Бога и Го познават най-отблизо, са все хора, предадени на молитвата.
  5. Осъзнаване на изключителната нужда от СИЛА. Светият Дух не е някаква странна, мистична сила. Той е Третото Лице на Бога. Той ни дава сила да гладуваме и жадуваме за правдата и да живеем дръзновено за Христос. Божието слово става живо и деятелно в живота на вярващия, който постоянно е изпълнен с Духа. Чарлс Спърджън го е казал отлично: "Какво може да направи чука, без ръката, която го държи и какво може да стори вярващия, ако Светият Дух не прелива от него?" Д. Муди, който е бил тъжен от студенината на християните по негово време, е задавал въпроса: "Защо християните не виждат и не разбират, че единственото, от което се нуждаят, е Светият Дух?" Защо мнозина не осъзнават своята нужда от Светия Дух? Може би отговорът е прост: гордост. Мнозина не осъзнават, че нещо им липсва или просто не искат да го признаят. Светият Дух ни е даден, но дали всеки от нас е на Негово разположение?
  6. Осъзнаване на нуждата от Христос. Ако Последното време включва отстъпление на Църквата, тогава "християнството" ще става все по-студено и посредствено. Християнският живот е бойно поле, а не - детска площадка. Кой е Исус за вас? Отговорът на този въпрос означава да различавате доброто от злото, светлината от тъмнината, небето от ада. Когато Исус зададе този въпрос на учениците, Петър отговори: "Ти си Христос, Синът на живия Бог" (Матей 16:16). Самият Исус казва за Себе Си: "Аз съм пътят, истината и животът. Никой не идва при Отца, освен чрез Мене" (Йоан 14: 6). Исус обещава на вярващите в Него реки от жива вода да текат от тях, ако вярват с цялото сърце (Йоан 7:38). Това е съживлението. Ако не сте свързани с Източника на живата вода, тогава не може да очаквате да имате и изобилен живот. Единствено когато изцяло посветите живота си на Бога, може да очаквате истинско съживление.

​Източник: Christian Headlines

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg