Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова археологическа находка в израелската пустиня Негев

Main Pic
Публикувана: 15.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2183
Коментари: 0

При разкопки в пустинята Негев еврейски и немски археолози са открили древен каменен надпис върху църква, който датира отпреди 1700 години. Той носи името на град Елуса, който се предполага, че отговаря на библейското селище Сиклаг.

Специалисти от ЮНЕСКО определят находката като паметник от Световното културно наследство. Град Сиклаг е споменат в библейските книги Битие, Исус Навиев и Книгите на царете. Смята се, че град Сиклаг е даден на Давид от филистимския цар Анхус. 

Според специалистите от Института за антична история градът Елуса, който е построен на мястото, където се е намирал древният Сиклаг, датира от 4 век преди Христос. Той е представлявал стратегическо селище, защото се е намирал на главния път между Петра и Газа. 

Градът продължил да процъфтява и достигнал своя разцвет по време на Византийската империя до 6 век след Христос. Според археолога, д-р Тали Ериксън - Гини благоденствието на града до голяма степен се дължало на производството и търговията с вино.

Градът бил важно място и за християните. Хиляди поклонници ежегодно минавали оттам на път за манастира Св. Катерина в южната част на планината Синай. 

Освен каменният надпис археологическият екип открил и Византийска църква и баня. Църквата била дълга 40 метра и била украсена със стъклена мозайка.

Банята била доста голяма и много добре запазена. Тя датира от Средния римски период и  била използвана чак до 6 век след Христос.

Откритията са резултат на тригодишен съвместен проект на еврейски и немски археолози от Фондацията за научни изследвания и развитие, под ръководството на проф. Майкъл Хайзелман от университета в Кьолн. Екипът е използвал специална технология за създаване на подробна карта и план на града.

Според д-р Ерискън, "проектът е истинско благословение за всички участници в него."

Източник: CBN News 

Снимка: д-р Тали Ериксън - Гини

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg