Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Еврейски археолози с ново откритие в Самария

Main Pic
Публикувана: 19.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1754
Коментари: 0
През изминалата седмица еврейски археолози са открили древно самарянско имение в южната част на равнината Шарон в Израел.
 
Архолозите са намерили древна преса за вино с гръцки надпис мозайка, който гласи "Само Бог да опази красивата собственост на господаря Адиос. Амин." Откритието е направено в близост до самарянската синагога Цур Натан и архолозите смятат, че имението е принадлежало на състоятелен самарянин.
 
Специалистите, които датират находката отпреди 1 600 години, са се натъкнали на нея случайно при построяването на нов квартал в района, което е често срещано явление в Израел.
 
Според директора на разкопките, д-р Хагит Торг от еврейския университет в Йерусалим, откритието е "втората подобна винарска преса, открита в Израел с надпис, съдържащ благословия, свързана със самаряните. Първият е открит преди няколко години в Аполония близо до Херцлия. "
 
Д-р Торг обяснява, че надписът, споменаващ "господаря Адиос" и още един надпис от близката древна синагога, която се превръща в църква през 6 век, предполага, че въпросните самаряни са се радвали на високо положение в обществото и са имали водеща роля в местната общност, когато са се заселили там.
 
На същото място е открита и mikveh или ритуална баня, земеделска инфраструктура и кариери. Според археолозите те са част от наследството на богатия самарянин, наречен Адиос.
 
Източник: Behold Israel
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg