Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За йогата, медитацията и модата

Main Pic
Публикувана: 22.03.2019
Автор: Стив Уорън
Прочетена: 2864
Коментари: 0

Йогата е особено атрактивно занимание в Западната култура. Все по-често съвременните хора прибягват до нея с цел физическо упражнение, разтоварване, поддържане на тонуса. Йогата става все по-популярна и в България. 

От известно време в американските църкви тече дебат дали йогата е занимание, приемливо за християните. В статия, публикувана в CBN News, пастир Джон Линдъл, който ръководи огромна църква от 10 000 души в щата Мисури, е изтъкнал следните аргументи по темата:

"Всеки, който практикува йога, независимо какво е нейното ниво, отваря врата в живота и в семейството си за влиянието на демоничните сили. В йогата всяка позиция на тялото има скрит смисъл. Всяка от тях не е измислена от вашия йога инструктор, каквото и да ви обяснява той. Те са създадени и предназначени да отворят съзнанието ви за демоничните сили и тяхното влияние в живота ви. Хиндуизмът е демоничен по своята същност. Йогата е възникнала в древна Индия и представлява една от шестте философски школи, имащи да цел да пропагандират ортодоксалните хинду традиции. 

На индийския език санскрит думата "йога" е съществително, което означава "хомот". Когато изпълнява упражненията, включени в системата на йога, човек има за цел да се свърже с по-висша духовна сила. Познавам християни, които практикуват йога, като твърдят, че те не влагат в нея езически смисъл, а само ползват системата за упражнения. Вместо да повтарят думите, използвани в йогата, докато медитират повтарят името "Исус". Демоните не се интересуват дали практикувате йога с цел разтоварване, отслабване или релаксиране. Те искат достъп до душата ви, а с позите и медитацията, предлагани от йога, вие правите точно това - отваряте им врата."

Пастир Линдъл критикува и наивното мнение на християните, които твърдят, че упражненията в йогата са напълно невинни. Той предлага следното сравнение: "Да твърдиш, че позите в йогата нямат нищо общо с хиндуизма и с езичеството, е все едно да убеждаваш хората, че християнското кръщение е само една водна аеробика. Отделните пози в йогата са посветени на божествата в хиндуизма, които са 330 милиона. На практика йогата представлява жертва на боговете. А в Римляни 12:1-2 Павел ясно ни предупреждава, че трябва да предоставим телата си в жертва на Христос, както и да се въздържаме от неща, принасяни на идоли (Деяния 15:29).

Що се отнася до медитацията, която е равнозначна на думата "размишление", то тя и нейните синоними се срещат поне на 20 места в Библията. Най-известни са стиховете в Исус Навиев 1:8, както и тези в псалмите, и по-специално Пс. 1:2 и Пс 119. В християнството размишлението или медитацията представляват не само съсредоточаване върху Божието слово, но и внимателно слушане на Божия глас.

Апостол Павел ни съветва да мислим за небесните неща, а не за земните (Кол. 3:1). За християните единственият източник на мир, спасение и живот е Господ Исус Христос. Той не може да се намери или придобие по друг начин, независимо какво диктува модата в света. Всеки избира за себе си какво и кого да следва.

Източник: CBN News

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg