Вторник, 16.07.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"И на основание на вяра в името Му, Неговото име укрепи този, когото гледате и познавате. Да! Тази вяра, която е чрез Него, му даде пред всички вас това съвършено здраве." Деяния 3:16

OnLine
RSS Facebook Twitter

Има ли надежда при хронична болка и страдание?

Main Pic
Публикувана: 24.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 791
Коментари: 0
Милиони хора по света живеят в хронична болка. Сред тях има и немалко християни. Самите апостоли имаха страдания и Новият завет открито говори за тази истина. Апостол Павел беше използван от Бога като иструмент за множество изцеления, но той самият имаше хронично страдание, макар да се молеше за облекчение. Има ли надежда?
 
ЖИВЕЕМ В ПОКВАРЕН СВЯТ. Доокато стигнем в небето при нашия Бог, който ни е приготил място, никога няма да живеем в съвършен свят. Поради падането на човека и разпространението на греха, докато сме на земята ние ще трябва да се борим с болести и остаряването на телата ни. Когато съществува заболяване, обикновено следва болка. Това е  тъжна реалност. Болката ни напомня, че сме хора - ограничени и уязвими. Физическата слабост не само ни напомня за падението на човека, но и за отчаяната ни нужда от Божията благодат.

НЕ СЕ САМООБВИНЯВАЙТЕ. Когато имаш болка, не значи, че непремено си съгрешил. Този принцип научаваме от книгата Йов. Самият Исус пояснява това в евангелието от Йоан 9 глава. Може да се чувствате недостойни или по-малоценни от другите, защото имате хронична болка, а хората около вас са здрави. Но помислете за следното: когато купувате дом, вие проверявате дали основата е достатъчно здрава, но ако сградата внезапно е поразена от термити, обикновено наемате някой, който да ви отърве от проблема. Не унищожавате цялата къща, само защото има термити; нещо не е наред и трябва да бъде поправено. Същото е и с тялото ни. Не смятайте, че всяка болка е вследствие на грях, а по-скоро приемете, че нещо в него трябва да бъде поправено. 

ПРОМЯНАТА МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ ОБЛЕКЧЕНИЕ. Може лесно да обвините себе си, ако откриете, че имате хронично заболяване. Въпреки това генетиката, околната среда, и нездравословното хранене могат да бъдат фактори, които играят своята роля. Нека да видим дали ако внесем промени в начина ни на живот, няма да ограничим болката, която изпитваме. Има упражнения, алтернативно хранене, билкови препарати, както и специалисти, които биха помогнали за облекчаване на състоянието ни, но трябва да се допитаме до тях, освен че ще се молим за проблема си. Добре е да се запитаме и дали не работим прекалено много и не изнуряваме тялото си в желанието си да успеем.

БОГ ИМА ПЛАН ЗА НАС. Когато ни поставят диагноза за първи път, може да се почувстваме тъжни, объркани и да изпитаме безнадеждност заради страданието, което ни очаква. Но Бог има обещание за Своите в Еремия 29:11. "Защото зная плановете и мислите, които имам за вас," заявява Господ, "планирам да  ви дам надежда и бъдеще". Забележете думите, използвани тук. Бог никога не обещава, че няма да изпитваме болка в този живот, но той обещава, че няма да допусне неща, които ще навредят на децата Му. Той има цел и план за всичко, включително и чрез нашата болка.

БОГ Е С НАС В БОЛКАТА. От Битие до Откровение Писанията разкриват, че Бог е с нас, независимо с каква трудна ситуация се сблъскваме. Утешаваме се от факта, че имаме любящ, суверенен Бог, който обещава, че никога няма да ни остави сами. Той е на разположение, за да плачем на рамото Му, облегнати на гърдите Му, като излеем своя гняв и объркването си. Когато плачем пред Бога, ние не се дистанцираме от него, а всъщност израстваме в още по-близка връзка с Него. Докато не отидем в Рая в нашите славни тела, ще изпитваме и болка. Но Бог е с нас (Матей 28:20).

ВИЕ ИЗБИРАТЕ КАК ДА РЕАГИРАТЕ. Има разлика между християнския и нехристиянския отговор на болката. Като вярващи в един любящ Бог ние имаме надежда в Този, който ни носи на ръце, докато преминем през страданието. Можем да изберем да се оплакваме в болката или да я използваме като възможност да дадем слава на Бога, въпреки изпитанието. Вие избирате каква да бъде вашата реакция, когато страдате, а тя ще бъде вашето свидетелство пред невярващите в този свят (Филипяни 1:29).

БОЛКАТА ЧЕСТО КРИЕ ПО-ДЪЛБОК ПРОБЛЕМ. Болката може да е външният симптом, но понякога заболяването може да бъде причинено от нещо друго. Всъщност много пъти е налице възпаление, когато става въпрос за хронична болка. Ако не се лекува, възпалението може да предизвика не само едно заболяване, но вероятно и други проблеми. Хранителните алергии също могат да бъдат виновни. Говорете с диетолог или друг обучен професионалист, за да видите дали това е така. Молете се Бог да използва познанията и уменията на лекарите, за да стигнат до корена на проблема и да назначат правилното лечение. Не поставяйте условия на Бога относно вашето лечение. Той може да използва молитви, лекари, билки или чудо.

ТЪРСЕТЕ ПОДКРЕПАТА НА ВЯРВАЩИТЕ. Дори Исус не премина през живота сам. Той избра група ученици, с които се движеше, като се наслаждаваше на приятелството им. Общността е жизненоважен аспект на един активен духовен живот. Не се страхувайте да потърсите мнението, съвета и компанията на други хора, които страдат от същия проблем. Общуването с вярващите от вашата общност може да донесе голямо чувство на облекчение. В същото време вашето страдание може да послужи на някой друг (вярващ или невярващ), който преминава през подобен пробпем, но е отчаян от състоянието си и няма сили да продължи. Вие може да го привдигнете и да му вдъхнете кураж.
 
Хроничната болка е тежко изпитание. Тя носи дискомфорт и изтощение. Но не е нужно да преминавате сами през страданието. Бъдете насърчени. Вашият Небесен Отец слуша молитвите ви и знае през какво преминавате. Вашите приятели от християнското семейство също са готови да ви подкрепят. Има надежда за вярващия. 
 
"Затова ние не се обезсърчаваме; но ако и да тлее външният наш човек, пак вътрешният всеки ден се подновява.Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни" (2 Коринтяни 4:16-18).
 
Източник: Cross Walk
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg