Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Духовни сезони в живота на християнина

Main Pic
Публикувана: 25.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2340
Коментари: 0
В естествения физически живот повечето от нас живеят в климат с четири сезона, които имат своите характеристики. Същото се отнася и за живота на християнина. В него има духовни сезони, които също са лесно разпознаваеми. Ще споменем някои от тях.
 
СЕЗОН НА СУША. Обикновено се нарича духовна суша или сух сезон, когато Бог мълчи или не можем да чуем гласа МУ. Не можем да усетим Неговото присъствие, както някога. Изглежда Бог е много дистанциран. Един от ключовете в този предизвикателен сезон е да осъзнаем, че трябва да се доближим до Него. Продължете да четете словото Му. Но също така говорете с Него, въпреки че не чувате ясно гласа Му. Защото Бог е там. Не е напуснал трона Си. Псалм 37:7 казва: "Облегни се на Господа и чакай Него". През този сезон е добре да се направи самооценка. С други думи, проверете дали нямате неизповядан грях. Ако е така, изповядайте го, поискайте прошка от Бога. Покайте се и продължавайте да се доближавате до Него (вж. 1 Йоан 1:9). Той е любящ и прощава. Сушата няма да трае вечно. Дъждът идва скоро.
 
СЕЗОН НА ОЧАКВАНЕ. Чакането не е лесно! Независимо дали чакате съпругът ви да стане християнин, дали сте в очакване обстоятелствата да се променят, децата ви да станат послушни или сте в очакване да оздравеете, чакането може да бъде доста трудно. Дръжте се. Бог не ви е забравил. Той планира. Той ви очиства. Той ви подготвя. Нека работи. Колкото и време да отнеме, доверете Му се, защото Отец знае кое е най-добро за нас. Един ден чакането ще свърши! Запазете вярата, не се съмнявайте и изчакайте с нужното търпение. Цар Давид извика към Бога в Псалм 5:3, "Господи, на ранина ще чуеш гласа ми. На ранина ще отправям молитвата си към Тебе и ще чакам". Бог слуша и знае точно къде сте. Дръжте здраво вярата си.
 
СЕЗОН НА АКТИВНА РАБОТА. Това е натовареният сезон. Помнете, че имате 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, но намерете един ден за почивка. Ключът към успеха в този конкретен сезон е да търсите водителство от Бога за посоката, в която да вървите. Много важни са вашите приоритети, когато започва работният ви ден. Ако приоритетите ви са подредени правилно, това ще облекчи ненужния стрес. Ще се учудите сами на постигнатото, когато нещата са на правилните места. Помнете също, че успехите са възможни само с Божията сила и подкрепа, защото човешките сили са ограничени и недостатъчни, ако Бог не излива върху труда ви Своето благоволение. Бъдете внимателни с мотивите. Дали искате да издигате и прославяте Бога или просто да изтъквате себе си. "Който се хвали, с Господа да се хвали!" (1 Коринтяни 1:31).
 
СЕЗОН НА ИЗПИТАНИЯ. Ако преминавате през трудни времена, знайте, че Бог е с вас при всяко изпитание. Той е в пълен контрол. Когато сте в сърцето на бурята, може дори да не разберете какво правите или защо. Но Бог знае и след време всичко ще бъде разкрито. Междувременно, не се предавайте! Сезонът ще отмине. Ако имате нужда от утеха, Бог ще ви утеши. Ако имате нужда от сила, нека Той ви укрепи. Ако имате нужда от мъдрост, искайте и Библията обещава, че ще ви бъде дадена (Яков 1:5). Колкото и трудни да са изпитанията, позволете на Бог да бъде Бог. Позволете Му да върши свръхестествени дела, които само Той може. Позволете му да засилва вашата вяра в този сезон на трудности или страдания. 2 Коринтяни 4:17 ни увещава: "Защото нашата кратковременна лека скръб произвежда все повече и повече една изобилна вечна слава за нас".
 
СЕЗОН НА ДУХОВНА ВОЙНА. Ако сте духовно атакувани, очевидно вършите Божията воля и на дявола не му харесва. Независимо от положението, в което се намирате, духовната война никога няма да свърши. Докато сме тук на земята, атаките ще продължават в една или в друга област от живота ни. Врагът ще воюва срещу нас, това е част от ежедневието на християнина. Ето защо трябва да признаем, че това не е природна битка срещу плът и кръв, въпреки че може да изглежда така. Послушайте съвета на апостол Павел в Ефесяни 6:12-17:
"Защото ние се борим не срещу човешки същества, а срещу управниците, срещу властите, срещу могъщите владетели на този тъмен век, срещу злите духовни сили в небесните владения. Затова вземете пълното снаряжение, осигурено от Бога, за да сте способни да устоите, когато дойде злият ден, и да продължите да стоите, след като сте направили всичко възможно. Стойте силни! Завържете истината като колан на кръста си и си сложете като броня праведността. Обуйте краката си с готовността да съобщавате Благата вест за мира. И преди всичко вземете вярата като щит, с който ще можете да угасите всички огнени стрели на лукавия. Вземете спасението като шлем, а също и меча, който дава Духът. Този меч е Божието послание."
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg