Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Израел - спомагателна ръка

Main Pic
Публикувана: 25.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1805
Коментари: 0

От създаването си през 1948 година държавата Израел е сред първите, които откликват и предлагат помощ при бедствия и катастрофи навсякъде по света. Някои от хуманитарните мисии на Израел са известни на всички континенти. Израелското правителство финансира дългосрочни, устойчиви програми и обучение за страните в развиващия се свят. Агенцията на Израел за международно сътрудничество за развитие или  MASHAV е активна от 1958 година, след като е основана от израелските премиери Голда Майер и Давид Бен - Гурион. 

Преди 60 години Израел е развиваща се страна, много бедна и преминаваща през трудности, но дори и тогава за Израел е важно да предлага помощ и развитие, и да работи в сътрудничество с народите по целия свят. Позовавайки се на историческия период от живота на Израел след неговата независимост, управителят на MASHAV, Адам Левин обяснява, "след Втората световна война и Холокоста, Израел пита къде са другите народи, когато някой е в нужда? Къде е отговорността за другите човешки същества? За основателите на нашата страна, Давид Бен-Гурион и Голда Майер беше важно да се протегне ръка към другите нуждаещи се страни ".

Усилията на MASHAV са разнообразни и впечатляващи. Левин изброява някои от десетките проекти за обучение в различни области, като "продоволствена сигурност и климатично-интелигентно селско стопанство, образование, медицина и обществено здраве, аварийна подготвеност, иновации и възобновяема енергия и екологосъобразен растеж, хуманитарна помощ и много други. Основен фокус се поставя върху  земеделието, образованието и обучението на жените осбено в страните от Африка и Азия.

Вместо просто да дарява или финансира проекти, МАSHAV работи в сътрудничество с глобални организации. По-голямата част от ресурсите отиват в центрове за обучение в Израел и в чужбина. Израел изпраща експерти в самите страни да обучават там или кани участниците в един от постоянните центрове за обучение. Към днешна дата, организацията е обучила над 300 000 души. Левин набляга на качеството на обучението, това, което той нарича "правилното обучение. Тези курсове и програми се преподават на английски, френски, арабски, испански и руски и може да продължат от три седмици до пет месеца в Израел или в страните с нужди. Ежегодно, MASHAV тренира над 5 000 души в своите 160 курсове, които се предлагат в Израел.

MASHAV  предлага помощ в над 140 страни по света. Неслучайно в Стария завет Бог избра Израел, за да настани името Си в Него. На него бяха дадени и заветите и обещанията. Апостол Павел уверява вярващите езичници, че Бог не е отхвърлил Своя народ. Със сигурност Израел добре изпълнява своята функция да служи за "светлина за народите", като показва Божията милост чрез споделяне на дарбите, които Бог е вложил. От Израел Бог промисли и предвиди и Спасителя на света, Месията, Изкупителят, Господ Исус Христос, в който обитава цялата божествена пълнота. Той е Отрасълът на Давид, Светлата утринна звезда, Който е "истинската светлина".

Източник: Behold Israel

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg