Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Факти за геноцида над християни в Нигерия

Main Pic
Публикувана: 27.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1838
Коментари: 0
Стотици християни са загубили живота си  и стотици домове са изгорени от началото на 2019 година, което отново повдига въпроси за истината зад насилието, упражнявано от мюсюлманите фулани над преобладаващо християнски фермери в северната част на Нигерия. Конфликтите между номадите скотовъдци и фермерите датират от десетилетия. Напоследък има забележимо нарастване на зачестили кланета в няколко от щатите в Нигерия. Освен голям брой убити, е изчислено, че около 300 000 души са изселени от домовете си, за да се спасят от насилие.
 
Morning Star News съобщава, че само за изминалата седмица един евангелски пастир и един католически служител са отвлечени. Това са п-р Емануел Харуна от евангелската църква, както и капелан в болницата в Гидан Ауса, щата Насарава и отец Джон Бако от църквата "Света Тереза" в района на Анква Качия. На 20 март е погребан 42 - годишният католически свещеник Клемент Угву от църквата "Св. Мария" в щата Енугу. Той е бил отвлечен на 13 март от района на църквата, в която служел, а тялото му е намерено седмица по-късно. Преди да го убият терористите, са го простреляли в крака и са го принудили да изтегли и им даде парите от банковата си сметка.
 
КЪДЕ Е КОРЕНЪТ? Това, което се случва в тази част на Нигерия, може да бъде объркващо поради факта, че хората на Запад не са запознати със спецификата на етническите групи в Западна и Централна Африка. Според Глобалния индекс, който отчита случаите на терор, само малка подгрупа от така наречените фулани организират подобни атаки. Фуланите са сред етническите групи с най-голяма численост и съставляват 11% от населението на страната, която е над 182 милиона. Те пътуват стотици километри тежко въоръжени и винаги са готови да атакуват. През последните няколко години се наблюдава голям поток от фулани от север, които мигрират към средната част на континента, където предимно са разположени фермите на християнските общности. Християните са малцинство в този регион.
 
КАКВИ СА ЦИФРИТЕ? Международното общество за граждански свободи и върховенство на закона прогнозира, че не по-малко от 2 400 членове на християнската земеделска общност са били убити от фулани през 2018 година. Една приблизителна оценка от Християнската асоциация и християнските лидери на Нигерия съобщава, че около 6 000 християни са убити от радикални фулани през първите шест месеца на 2018, а през 2019 година насилието продължава и е редовно явление.
 
ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ВЗЕМА МЕРКИ? Хората са единодушни, че когато става въпрос за конфликта, факт е, че правителството на Нигерия и силите за сигурност не правят достатъчно, за да арестуват извършителите на убийствата и да поддържат реда в средната част на страната. Никой от извършителите на убийствата не е бил арестуван или съден за престъпленията си. Федералното правителство трябва да прави повече, за да гарантира, че са налице сили за сигурност, които да осигурят подходяща защита. Това би трябвали да включва задържане на извършителите, за да могат да понесат последствията за причиненото насилие, както и да гарантира спирането на убийствата над християни. Фуланите разполагат с модерна техника и обикновено се укриват в лагери, приспособени за целите им.
 
За пореден път християните от Нигерия призовават вярващите по света да се молят за геноцида над християни, упражняван безнаказано в страната им.
 
Източник: Christian Post
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg