Неделя, 05.07.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Вие сте от Бога, дечица, и сте ги победили; защото Този, Който е във вас, е по-велик от онзи, който е в света." 1 Йоан 4:4

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ценна находка от времето на Исус e открита в Ерусалим

Main Pic
Публикувана: 30.03.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1232
Коментари: 0

Предприемачите на нови строителни проекти в Израел често се натъкват на древни находки с археоологическо и библейско значение. Този път находката е открита в предградието на Ерусалим, Шарафат.

Археолозите са открили древно еврейско селище, което датира от времето на Исус, а днес се намира в арабския квартал на ерусалимското предградие. Строителите се натъкнали на древните артефакти, докато подготвяли парцела за построяване на ново училище в квартала.

Според археолога Яков Билиг, който е ръководител на разкопките, спонсорирани от израелските служби за антични открития, мястото е представлявало огромно имение на богат човек. Артефактите показват, че мястото е било използвано за гробница, което напомня за погребването на Исус в гробницата на богатия фарисей Йосиф от Ариматея, съгласно пророчеството (Ис 53:9; Йоан 19:38).

Днес мястото се намира в самия Ерусалим, а преди две хиляди години трябва да е било предградие на столичния град. Погребалното имение започва с дълъг коридор, преминава в мост, който води към голямо дворно място с пейки отляво и отдясно. От горната част се открива вход към погребална пещера.

Яков Билиг смята, че имението разкрива много неща за неговите древни собственици. Археологът смята, че имението е принадлежало на много богат и авторитетен човек, който е ползвал погребалното място в продължение на няколко поколения.

В близост е намерена и винарска преса, тъй като мястото е подходящо за отглеждане на лози. Открита е също и преса за маслиново масло, което кара археолозите да смятат, че собственикът на имението е бил доста състоятелен човек.

Според Билиг произведеното вино и масло най-вероятно са продавани в храма, който се намира само на един час ходене от мястото на имението. В съседство са открити места за отглеждане на гълъби, които най-вероятно също са продавани в храма, за да бъдат използвани за жертви от поклонниците, които са идвали на ежегодниците празници в Ерусалим.

Източник: CBN News

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg