Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Русия затваря семинариите на баптистите и петдесятните

Main Pic
Публикувана: 01.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2441
Коментари: 0

Богословските семинарии на Баптисткия и Петдесятния съюз в Москва са получили забрана да приемат студенти. Те насила са принудени да преустановят своята работа.

Според информация на Forum 7 News евангелските християни в Русия гледат на това посегателство като "нарастващ контрол на руските власти над вярващите, в опит изцяло да спрят тяхната дейност."

Евразийската богословска семинария на Евангелския петдесятен съюз е поставена под забрана да приема студенти и да провежда каквито и да е курсове. Това се случва след поредица от съдебни дела, заведени срещу семинарията от Федералния съвет за контрол на образованието и науката.

Семинарията е принудена да спре цялата си образователна дейност. В момента водачите на Петдесятния съюз са в процес на кандидатстване за нов лиценз, съобщава адвокатът на съюза, Владимир Озолин. Това е единственият начин тя да възобнови работата си напълно.
 
"Инспекцията на евангелските университети за 2018-2019 показа несъответствие на законодателството в областта на образованието и свободата на съвестта, което създаде много проблеми за нашите образователни институции", споделя ректорът на семинарията Алексей Горбачов.
 
"Вярвам, че тези действия имат системен, умишлен характер, под претекст образователните дейности на евангелските вярващи да бъдат контролирани", добавя адвокат Владимир Озолин. "По този начин се упражнява натиск върху нетрадиционните вероизповедания. Това е своеобразен акт на сплашване ".
 
Московската богословска семинария на Баптисткия съюз също е затворена. През февруари Семинарията получава забрана за приемане на нови студенти. Нито един от студентите на институцията, които са приблизително 1 500, не е в състояние да се ползва от учебните програми, независимо дали се касае за редовно, задочно или дистанционно обучение.
 
Ректорът Пьотр Мицкевич коментира: "Нашите студенти са духовни хора и откакто сме под забрана, те се молят усърдно и взаимно се подкрепяме." Семинарията на баптистите се бори за правата си, като е завела дело в Московския арбитражен съд.
 
Източник: Forum 7 News
Превод: Петя Зарева
На снимката по-горе: Баптистката семинария в Москва
 
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg