Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Възражение на ОЕЦ срещу недопустими инсинуации

Main Pic
Публикувана: 01.04.2019
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 1377
Коментари: 0
ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ остро възразява срещу всеки опит да бъде намесвано името на сдружението и на съставляващите го вероизповедания в политически интриги. Възражението е по повод изказване от трибуната на Народното събрание във връзка с второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, проведено на 28.03.2019 г.
 
Според ОЕЦ въпросният народен представител е преминал допустимата граница, позволявайки си да внушава зависимост на вероизповеданията, и в частност, на протестантските вероизповедания, от външно финансиране. 
 
ОЕЦ са категорични, че соченият „пример“ всъщност представлява недопустимо използване на вероизповеданията в политически контекст. Те смятат, че НЕ са налице никакви факти и обстоятелства, въз основа на които да се твърди, че евангелските вероизповедания са поставени в зависимост от външно финансиране. 
 
ОЕЦ няма да отминат мълчаливо опита за асоцииране с политически скандал, към който нямат никаква съпричастност. Те смятат, че това е опит за манипулация и го намират за недопустимо, тъй като може да доведе до нагнетяване на междурелигиозно напрежение и дискредитиране на вероизповеданията.
 
ОЕЦ считат за необходимо да напомнят, че съгласно разпоредбата на чл. 13 ал. 4 от Конституцията на Република България религиозните институции, каквито са вероизповеданията, не могат да се използват за политически цели. 
 
В заключение ОЕЦ настояват занапред народните представители да се въздържат от подобни изказвания.
 
Пълния текст на възражението можете да прочетете тук.
 
Източник: ОЕЦ
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg