Петък, 21.02.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Радвайте се, праведници, в Господа; прилично е за праведните да въздават хваление." Псалм 33:1

OnLine
RSS Facebook Twitter

Древни печати, открити в града на Давид, потвърждават Библията

Main Pic
Публикувана: 03.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1011
Коментари: 0
Открити са ценни артефакти, които свидетелстват за древната история на юдейското царство, и по-специално на Ерусалим. Намерени са древни печати на мястото, известно като "град на  Давид", който е унищожен от вавилонците при цар Навуходоносор II.

Както Израелската служба по антики, така и архолозите от университета в Тел Авив имат заслуги за последните древни открития от еврейската история в Ерусалим. Откритието е направено преди три дни, в неделя. Става дума за древен печат, който носи името на Натан-Мелех и друг печат, отнасящ се до Икар, син на Матаняху (или Матания). И двата артефакта са намерени в града на Давид.

Археолозите се натъкнали на печатите при разкопките на древна сграда, която е изгоряла и унищожена от вавилонците през 586. пр. Хр., което съвпада с периода на първия храм, южно от западната стена. Първият печат е от глина и датира от 7 век преди Христос. Той гласи "принадлежност на Натан-Мелех, слуга на царя". Печатът може да е принадлежал на Натан-Мелех, офицер на цар Йосия. Името му може да бъде намерено само веднъж в Библията, в 4 Царе 23:11:
 
"И отминаха конете, които Юдовите царе бяха посветили на слънцето във входа на Господния дом, при жилището на скопеца Натанмелех, което бе в храмовите предели, и изгори с огън колесниците на слънцето."
 
Вторият печат е от син ахат и  е открит скоро след това. Печатът гласи "принадлежност на Икар, син на Матания" и се смята, че е от 6-7 век преди Христос. Някои археолози смятат, че може да е принадлежал на цар Седекия, който се казва Матания.
 
Според един от археолозите, Ювал Гадот, "тези артефакти свидетелстват за силно развитата система за администрация в царството на Юда и добавя значителна информация за разбирането ни за икономическия статус на Ерусалим и  административната система на еврейската столица в периода на първия храм. Артефактите осигуряват и лична информация за най-близките служители и чиновници на царя, които са живели и работили в града."

Източник: Behold Israel

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg