Четвъртък, 16.07.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Исус му каза: Прогледай; твоята вяра те изцели." Лука 18:42

OnLine
RSS Facebook Twitter

Спад на църковните бракове във Великобритания

Main Pic
Публикувана: 05.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 681
Коментари: 0

Според данни на Службата за национална статистика на Обединеното кралство по-малко от една четвърт от новобрачните двойки се женят в църква и предпочитат религиозна церемония, отслужена от духовник.

През 2016 година религиозните бракове достигат своето най-ниско ниво, като бележат спад от 4,2% в сравнение с 2015 година. Резултатите са следните: само 60 069  от брачните двойки са сключили църковен брак от общо 249 793 сватби. 

Според Службата за национална статистика (СНС) през двадесети век църковните сватбени церемонии възлизат на 85% от всички  извършени бракосъчетания, но до края на 1970-те години този процент е спаднал до 50%".
 
От 1992 година насам гражданските бракове все по-често надвишават църковните бракове, сочи статистиката. Изследователите от СНС смятат, че спадът на църковни сватбени церемонии "отчасти се дължи на дългосрочния спад в общия брой на всички бракове, но и поради нарастването на популярността на гражданските брачни церемонии".
 
 През 2016 година за първи път в историята на Велкобритания, има три пъти повече граждански брачни церемонии отколкото църковни такива. През 2004 година е издаден закон, според който граждански брак може да се сключва и на други места (извън църквата и гражданския офис), в това число хотели, замъци и луксозни имения, които хората наемат специално за празничното събитие.
 
Хари Бенсън, който е изпълнителен директор на Християнската фондация за изследване на брака, споделя следното пред репортер на вестник "Таймс": "Ниският брой на браковете показва колко много е спаднало доверието към брачната институция. Интересно е, че браковете са толкова стабилни, колкото и преди. В момента процентът на разводите е на най-ниското си ниво за последните 50 години".
 
Според Елън Уолкър от Департамента по семейно право на Великобритания: "Преди не много години, обществото беше по-религиозно. Тогава онези, които не сключваха брак и раждаха извънбрачни деца, бяха предмет на съжаление, критика или осъждане. Нещата много са се променили."
 
За сведение на българските читатели бракът, сключен в църква във Великобритания е законен и ако бракосъчетанието се извършва в църква църковният служител е овластен да го регистрира, без да е нужно допълнително регистриране в граждански офис. Подписването се извършва в църковната сграда след венчавката.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg