Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Световен рекорд с българско участие в Израел

Main Pic
Публикувана: 05.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1785
Коментари: 0
В продължение на тринадесет години иранската пещера "Намакдам", намираща се на остров Кешм, се счита за най-дългата солна пещера в света. Сега, това звание принадлежи на пещерата "Малхам" в Израел.
 
Пещерата "Mалхам" се намира в планината Содом в района на Мъртво море, който е известен като най-ниското място на земята. Там е измерено най-високото съдържание на сол. Мястото е известно от Библията, която разказва как жената на Лот се превръща в солен стълп, когато се обръща, за да погледне към Содом. Въпросният солен стълп, за който говори Битие 19:26, се намира в близост до пещерата.
 
Пещерата е открита първоначално от Университетския изследователски център на еврейския университет (CRC) през 80-те години на ХХ век. По-късно, учените успяват да определят нейната възраст на приблизително 7 000 години.
 
"Солната пещера "Малхам" е речна пещера", обяснява професор Амос Фрумкин, директор на УИЦ към Института за изучаване на земята. Водата от повърхността се стича под земята и разтваря солта, създавайки пещери – процес, който продължава да е в действие, когато вали силен дъжд над планината. Това означава, че солната пещера "Малхам" е  "жива" и продължава да се разраства.
 
Когато изследователите се завръщат, за да продължат да проучват "Mалхам" през 2018 и 2019 година, техните измервания показват рекордно удължаване на пещерата, която вече е дълга 10 000 метра.
 
"Преди тридесет години, когато проучвахме пещерата, не използвахме толкова модерни средства. Сега имаме лазерна технология, която препраща резултатите от измерванията директно на нашите мобилни устройства", пояснява професор Фрумкин.
 
Проектът за картографиране на пещерата "Малхам" изисква помощта на специалисти от цял свят. Водолази и изследователи идват от Израел, България, Франция, Обединеното кралство, Хърватия, Германия и Чешката република.
 
Един от ръководителите на проекта е българката Антония Влайкова - пещерна изследователка от Европейската федерация по спелеология. Картографирането на пещерата "Малхам" изисква упорита работа. Учените са работили по 10 часа под земята, пълзейки през солни лабиринти и тунели, внимателно избягвайки солените сталактити. Според един от членовете на екипа, Ефраим Коен "долу в пещерата човек се чувства като на друга планета".
 
"Малхам" е първата солна пещера в света, която достига дължина от 10 километра. Пещерата в Иран, която вече е втора по дължина, е дълга 6 580 метра. 
 
Докато картографират пещерата, изследователите откриват широк масив от солени сталактити и кристали. Изследователският екип обработва окончателните данни от експедицията, за да създаде електронна карта на пещерата и да публикува своите заключения. 
 
Боаз Лангфорд, ръководител на проекта за 2019 -а година се гордее с всички участници в екипа. "Солните пещери на Израел са глобален феномен," казва той. "Моите колеги винаги са изумени от онова, което откриваме тук. Новите проучвания на пещерата "Малхам" ни позволиха да разкрием пълните ѝ размери, така че Израел е с нов световен рекорд с най-дългата солна пещера в света."
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg