Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За автора на „Цената на ученичеството“

Main Pic
Публикувана: 08.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 835
Коментари: 0
Известният богослов, който е и участник в борбата срещу нацизма, Дитрих Бонхофер (1906–1945), е роден в Бреслау, днешна Полша, в лекарско семейство. Баща му е психиатър. Дитрих следва теология в Тюбинген, Рим и Берлин. Служи като студентски пастир и преподава дисциплината "Систематично богословие" от 1932 година.
 
На 9 април 1945 година Бонхофер е обесен, защото има подозрения, че е участвал в таен заговор за покушение срещу А. Хитлер.
 
Бонхофер е забележителен богослов и автор на книгата "Цената на ученичеството". Книгата става известна с израза "евтина благодат". Говорейки за "евтина благодат" Бонхофер има предвид онази вяра, която не включва преобразяване на живота у човека, който нарича себе си християнин.
 
Бонхофер е основател на "Църквата на изповедта". Освен с неговите богословски творби, Бонхофер е известен и със своята остра съпротива срещу нацистката диктатура. Той си позволява да критикува Хитлер в радио предавания, като се обявява срещу нацистката програма за евтаназия и геноцид над евреите.
 
Бонхофер е арестуван от Гестапо през април 1943 година и лежи в затвора "Тегел" в продължение на 18 месеца. Впоследствие е хвърлен в концентрационен лагер. Наклеветен за таен заговор за покушение срещу Хитлер, Бонхофер е съден с бивши членове на немското военно разузнаване. Екзекутиран е чрез обесване само седмици преди войските на Съюзниците да освободят лагера.
 
В своята книга "Живот заедно" Бонхофер пише следното: "Благодарим на Бога за това, което е направил за нас. Благодарим Му, че ни е дал други християни, които са верни на призива, прошката и обещанията на Бога. Не се оплакваме от онова, което Бог не ни дава. По-скоро сме благодарни за всичко, което Бог всеки ден ни дава... Не е ли Божият дар неизмеримо велик във всеки от дните ни, дори и през най-трудните и тъжни дни за християнската общност?"
 
Последните думи на Бонхофер, изречени преди да отиде на бесилото, са: "Това е краят, но за мен - това е началото на живота."
 
Източник: Charisma News
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg