Понеделник, 30.11.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Пътят на праведния е прав път; Пътеката на праведния Ти направляваш." Исая 26:7

OnLine
RSS Facebook Twitter

Учим ли се от греховете на миналото?

Main Pic
Публикувана: 12.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 687
Коментари: 0

В своето послание до вярващите в Ранната църква, апостол Юда, който е брат на Господ Исус Христос, предупреждава християните да не забравят ярките примери от миналото, за да не повтарят грешките на техните предци. Той споменава 3 случая, описани в Библията, които говорят за непокорство и бунт към Бога, и трябва да бъдат пример за нас.

Неверието на древните евреи

Бог изведе евреите от Египет с мощна ръка, след чудеса и знамения, в които Той доказа величието Си (Псалм 136:12). Докато ходеха из пустинята, евреите бяха под закрилата и грижата на Бога, който им осигуряваше вода, храна и защита. Въпреки това народът роптаеше много често, обикновено за битови неща, недоволен беше от водачите и искаше да се върне в земята на робството. Докато Мойсей беше на планината с Бога, евреите успяха да убедят Аарон да им направи идол, на който да се покланят. Божият гняв пламна и около три хиляди евреи намериха смъртта си в подножието на планината Синай (Изход 32:28). 

Евреите недоволстваха и от манната, предоставената от Бога храна. Чашата преля, когато съгледвачите, които отидоха, за да проверят състоянието на Ханаан, дойдоха с лъжливи сведения и само Халев и Исус Навиев бяха верни на Божието слово (Числа 14:4). Впоследствие само те влязоха в Обещаната земя (Изход 14:29-30, 35). Бог беше верен на обещанията Си през цялото време и изпълни думата си, но неверните хора понесоха пследствията от своите грехове и непокорство.

Гордостта на падналите ангели

В стих 6 от своето послание апостол Юда ни напомня за ангелите, които загубиха своето място в небето, защото последваха сатана. В своята книга пророк Езекиил  (28 глава) говори за падението на царя на Тир, което е алегорично описание за случилото се с Луцифер, който иска да заеме мястото на Бога. Впоследствие е хвърлен на земята заедно с ангелите, които го последваха.

Апостол Юда споменава този случай, за да покаже, че дори и ангелите не са пощадени от наказание, когато са непокорни на Бога и се провалят в спазване на заповедите Му (2 Петър 2:4). Английският автор Клайв Стейпълс Луис пише следното в своята известна книга "Обикновено християнство": "Поради гордост дяволът стана дявол; гордостта е в основата на всички останали пороци. Гордостта е пълен антипод на отношението и ума на Бога." Божието слово ни предупреждава, че Бог мрази горделивите и те трябва да понесат своето наказание (Притчи 16:5). Нека да внимаваме и да се пазим от всяка проява на гордост, защото последиците ще ни струват скъпо.

Сексуалните извращения на Содом и Гомор

"Както и Содом, Гомор и околните им градове, които, подобно на тях, се предадоха на блудство и изпадваха в противоестествени пороци, са поставени за пример като носят наказанието на вечния огън (Юда 1:7). Градовете Содом и Гомор са се превърнали в нарицателни имена за разврат и сексуални извращения. В Битие глава 19 четем подробно цялата история за унищожението на тези два града. Техните жители имаха избор да се отвърнат от греховете си, но не го направиха и Божият гняв не закъсня.

Юда предупреждава християните, за да внимават за поведението си. Ако ангелите не бяха пощадени, то хората няма да имат извинение, след като Бог се е погрижил да им осигури благата вест и спасението. Апостол Павел предупреждава: "Който мисли, че стои, да внимава да не падне. Никакво изпитание не ви е постигнало, освен това, което може да носи човек" (1 Коринтяни 10:12-13). Павел не само предупреждава. Той добавя и Божието обещание за изходен път.

Бог в Своята милост се грижи да ни предупреждава за наше добро, така че да не допускаме грешките на хора и небесни същества, които са си навлекли погибел заради бунт и непокорство. Избираме всеки ден. От Божия страна ни е дадено всичко.

Източник: CBN News

Превод: Петя Зарева

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg