Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Трагедия в първия ден на Страстната седмица в Париж

Main Pic
Публикувана: 14.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2083
Коментари: 0
Катедралата „Парижката Света Богородица" е един от върховете във френското изкуство. Пропорциите на сградата притежават удивително равновесие, а фасадата е със съвършена хармония. Храмът е дълъг 130 метра и е широк 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са с височина 69 метра. В южната кула са разположени камбаните. Най-голямата от тях тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 килограма. Кулата под формата на стрела е с височина 96 метра. 
 
Катедралата има 3 портала. Първият е посветен на майката на Богородица, средният изобразява Страшния съд, а третият е посветен на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви.
 
Храмът е една от емблемите на френската столица. Всяка година милиони туристи се възхищават на изключителната дърворезба и статуите, както и на уникалната постройка - шедьовър. Катедралата е увековечена в класическата творба на Виктор Юго "Парижката Света Богородица". 
 
„Парижката Света Богородица" разполага и с великолепен орган и съвършена акустика. Всяка неделя в 17:30 часа в храма се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души. 
 
В първия ден от Страстната седмица за Западния свят, страшен пожар обхвана покрива на сградата, която е в процес на ремонт с цел обновяване. Причината за пожара не е ясна, макар да се предполага, че може да е свързана с ремонтните работи. Покривът е напълно разрушен след падането на островърхата кула. Размерът на пожара е страховит и предположенията се, че интериорът на катедралата няма да бъде опазен.
 
Държавници от цял свят изпращат съчувствителни адреси по повод трагедията. Вярващи от всички християнски вероизповедания тъжат за загубата на френския народ и за християнското културно наследство.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg