Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Реален ли е Сатана?

Main Pic
Публикувана: 18.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1820
Коментари: 0

В своята книга "Писмата на Душевадеца" Кл. Ст. Луис ни припомня две от грешките, които допускаме, когато разсъждаваме за личността на дявола. Едната е да му даваме повече власт, отколкото заслужава - с други думи, може да прави, каквото си иска. Втората е да отричаме изцяло неговото съществуване и тогава той отново върши своите зли дела, въпреки човешкото неверие.

Съвременните хора днес обикновено си представят дявола, облечен в червено трико, с рога и опашка. Дори и да отричаме неговото съществуване обаче, не можем да отречем делата му: разбити сърца и домове, насилие, войни и разврат. Дори и онези, които отричат реалността на Сатана, трябва да признаят съществуването на сатанизма. В много страни на Запад има сатанински църкви, които растат много по-бързо от християнските.

В Библията лукавият е известен с имената "Сатана" и "дявол". Първото име означава "обвинител" и се среща 34 пъти в Писанията. Второто означава "клеветник" и се среща 36 пъти в Новия завет.  Сатана е известен още като "старовременната змия", "дракон" и "лукавия" или "злия". В Йоан 8:42-47 намираме страховито описание на дявола, представено от Самия Исус. Кои са основните неща, които не трябва да забравяме:

  • Сатана има претенции върху всяка неспасена душа. В Йоан 8:44 Исус споменава, че всички негови врагове са чада на лукавия. Сатана е "богът на този свят" (2 Коринтяни 4:4), "князът на този свят" (Йоан 12:31), който владее това покварено поколение (1 Йоан 5:19). Християните живеят в свят, доминиран от сатана. Ние сме войници, които са на вражеска територия, в една окупирана земя.
  • Сатана заслепява човешките умове за Истината. Той е "лъжец и баща на лъжата" (Йоан 8:44). Ето защо човек, който не е приел Светия Дух, не може да разбере Божиите истини (2 Коринтяни 2:14). Сатана иска да грабне и открадне посятото Божие слово от сърцата на онези, които го слушат (Матей 13:1-9).
  • Сатана лъже относно Божиите думи. От Битие глава 3 до днес дяволът се опитва да заблуждава човека относно същността на Божиите думи. Този, които цитираше Библията, за да изкуши Исус (Матей 4:1-11), няма да остави и нас, а ще използва същия похват, за да ни въведе в заблуждение.
  • Дяволът е убиец от самото начало (Йоан 8:44). Сатана е "рикаещ лъв, който търси кого да погълне" (1 Петър 5:8). Онези, които му служат, ни атакуват по физически, емоционален и сексуален начин, за да ни погубят. Техният господар си е поставил за цел да унищожи цялата човешка раса, но преди всичко желае да съсипе децата на Бога.
  • Сатана управлява демоните. Демонските сили са включени в армията на лукавия, за да нападат и воюват срещу Божия народ в опит да го победят и отклонят от Истината. 
  • В своята същност лукавият се противи на Бога във всичко. В Йоан 8 глава четем как религиозните водачи, подбудени от дявола планираха смъртта на Исус. Докато Бог е светлина, сатана е тъмнина. Бог е свят, дяволът е източник на грях и поквара. Бог ни обича, сатана ни мрази. Бог даде Своя Син за нас, сатана би взел душата ви. Бог е наш Баща; дяволът е наш враг.

Как да му се противопоставим?

Не му давайте място! Сатана е реален, но той е победен. Христос дойде, за да съсипе делата на дявола (1 Йоан 3:8). Когато умря на кръста, Исус победи греха. Когато възкръсна, победи смъртта. Един ден сатана ще бъде хвърлен в огненото и жупелно езеро, за да прекара там вечността (Откровение 20:10). Сатана няма да царува в ада, там той ще носи своето наказание.

Съпротивете му се с Божията сила! "Покорявайте се на Бога, съпротивете се на дявола и той ще бяга от вас" (Яков 4:7). В момента, в който сте изкушени, изберете да му се съпротивите и се въоръжете с Божията власт. 

Изповядвайте вашата победа в Христос! Нашият Баща ни обещава, че никога няма да допусне изпитание, без да ни даде сила и изходен път, за да издържим (1 Коринтяни 10:13). Когато врагът ви атакува, позовете се на Божието слово и на победата, извоювана от Христос за вас,

Носете Божието всеоръжие! Атаките няма да престанат. Очаквайте ги! Помнете, че не сте сами! Бог ви е дал всички необходими оръжия, за да се съпротивите и да излезете победители: "И накрая ви казвам: бъдете силни в Господа и с неговата велика мощ. Носете пълното снаряжение, дадено от Бога, за да можете да устоите на хитрите планове на дявола. Защото ние се борим не срещу човешки същества, а срещу управниците, срещу властите, срещу могъщите владетели на този тъмен век, срещу злите духовни сили в небесните владения. Затова вземете пълното снаряжение, осигурено от Бога, за да сте способни да устоите, когато дойде злият ден, и да продължите да стоите, след като сте направили всичко възможно. Стойте силни! Завържете истината като колан на кръста си и си сложете като броня праведността. Обуйте краката си с готовността да съобщавате Благата вест за мира. И преди всичко вземете вярата като щит, с който ще можете да угасите всички огнени стрели на лукавия. Вземете спасението като шлем, а също и меча, който дава Духът. Този меч е Божието послание. Молете се в Духа по всяко време с всяка молитва и искайте всичко, от което се нуждаете. За да извършите това, винаги бъдете нащрек и никога не преставайте да се молите за всички Божии хора" (Ефесяни 6:10-18).

Следващият път, когато дяволът ви напомни вашето минало, припомнете му какво го чака в бъдеще.

Източник: CBN News

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg