Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Априлското въстание и ползите от Модерната епоха

Main Pic
Публикувана: 19.04.2019
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 1199
Коментари: 0
Днес се навършват 143 години от деня, в който по стар стил, няколко български градчета от Подбалкана, Средногорието и Северните клонове на Родопите установяват революционна власт. На още няколко места в България  като Търновско и Ямболско излизат чети, а разгромът на въстанието е последван от навлизането от Румъния на отряд от 200 човека, воден от Христо Ботев.
 
Всяко населено място, овладяно от въстаниците, е унищожено в рамките на две седмици от редовната османска армия и доброволните отряди на местните мюсюлмани. Именно жестокостите при потушаването на въстанието довеждат до неговия успех. Благодарение на консула на САЩ  Юджийн Скайлър, информиран от американските протестантски мисионери, информацията за кланетата достига до Западния свят. Изпратени са кореспонденти, сред които се откроява Макгахан, които информират подробно за извършените зверства във въстаналите територии, което обръща общественото мнение.
 
На свиканата Цариградска конференция на посланиците на Великите сили е решено да бъдат създадени две автономни територии в землището на българската нация, а отказът на Османската империя да изпълни това решение води до Руско – турската война, на която Великите сили не се противопоставят.
 
В този смисъл Априлското въстание е  събитие, което носи редица от  белезите на Модерната епоха:
  •  Имаме локално дори за територията на българската нация събитие, което води до глобален ефект.
  • Огромна е ролята на гражданския сектор – в случая протестантските мисии сред българите, намиращи се на място, хора на науката или бизнеса, за разгласяването на събитието. Тази дейност е подпомогната от дипломат на страна, която няма политически интереси към момента на Балканите.
  • Медиите изиграват решаваща роля, те буквално обръщат общественото мнение на Запад и въпреки интересите на западните правителства налагат промяна на политиката по отношение на българите.
  • Проведена е международна конференция, на която политиците от цивилизованите и отговорни страни се опитват да наложат решение на проблема на страната, която не може да го разреши със своите културни презумпции и управленски възможности.
  • В крайна сметка кризата завършва с военна операция, която протича със санкцията на международната общност.
Парадоксално е, че успехът на Априлското въстание се дължи на всичко онова, срещу което днес набедените за националисти истерично се обявяват: силен и активен неправителствен сектор, независими и дейни медии, съвместни усилия на международната общност, налагане на стандарти за цивилизованост на страна, която не желае да се съобрази с тях.
 
Без всички тези неща, изброени по-горе, Априлското въстание щеше да завърши единствено с поредното локално клане, каквито имаме десетки през 500 - те години османско владичество.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg