Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Реакции след атентатите в Шри Ланка

Main Pic
Публикувана: 24.04.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1176
Коментари: 0

Винаги когато са изправени пред трагедия християните имат избор как да реагират. Обикновено те имат свободата да дискутират ситуацията и да изразят своите мнения, но принципно техният източник и авторитет е Свещеното писание.

Вчера официално бе обявено, че терористичната организация ИДИЛ поема отговорност за бомбените атентати и съответно стотиците загинали християни на великия празник Възкресение Христово в Шри Ланка.

Какви са обичайните начини, по които християните изразяват своите чувства и как реагират? 

Скръб за загубата. В Стария завет оплакването по нечия загуба бе превърнато в ритуал, който имаше за цел да изрази чувствата на семействата на починалия по специален начин. В Новия завет също е коментирана темата и по-специално в Деяния 8:2 и 9:39, където се разказва как светиите скърбяха за смъртта на първия мъченик Стефан, а по-късно и за благородната Сърна.

В Шри Ланка атентатите съвпаднаха с празнуването на Нова година и в тази връзка християните са отменили честванията, за да изразят своята мъка от загубата на техните братя, сестри и приятели, които бяха отнети от тях така неочаквано.

Осъждане на злото. Библията е категорична в осъждане на злото, което е в пълен контраст със същността на Бога, който е свят и праведен. Християните навсякъде по света, независимо дали са засегнати от проявите на нечия несправедливост, трябва да излязат с незабавни декларации за тяхното отношение, в хармония с Божието слово.

Облекчаване на страданието. Като посланици на Христос християните по света са призовани да помагат на страдащите и да правят каквото е по силите им, за да облекчават страданията на онези, които са подложени на тормоз или терор под каквато и да е форма. Като представители на Бога, който е източник на всяка утеха, ние трябва да се стараем да утешаваме всички, които са наскърбени или страдат (2 Коринтяни 1:3-4). 

Християните могат да се включат в молитва за страдащите, даряване на средства, храна и медикаменти, посещаване на болници, транспортиране на нуждаещи си и други форми на практична грижа, която да облекчи състоянието им.

Оставете отмъщението на Бога. Библията ясно казва, че отмъщението и въздаянието принадлежат на Бога. Господ е този, който въздава за нечестието и наказва несправедливите. Християните са призовани да оставят възмездието в Божиите ръце, дори и това да означава търпеливо да очакват Божието време. 

От християните се очаква да се доверят на Божията справедливост, като знаят, че в крайна сметка Бог няма да остави ненаказани онези, които са нарушили закона Му (Римляни 12:17-21). Нещо повече, ние трябва да се молим за нашите врагове и да ги благославяме.

МОЛЕТЕ се! Може да звучи глупаво да призоваваме към молитва в момент на криза, когато са нужни действия, но именно времето, прекарано в молитва, ще ни осигури духовните сили, нужни за нашето практично християнство. Ако първо не сме воювали на колене пред Бога, търсейки Неговата помощ и водителство, няма да сме в състояние на дело да покажем Неговата обич и грижа към онези, които страдат или към техните близки.

Източник: Christianity Тoday

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg