Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Отивай на църква, Тома!

Main Pic
Публикувана: 04.05.2019
Автор: п-р Живко Тончев
Прочетена: 1711
Коментари: 0
Защо Тома пропусна срещата с възкръсналия Господ? Отговорът е много лесен - не беше с учениците, не беше част от събранието. Христос каза: ,,ще съградя Моята църква и портите на ада няма да ѝ надделеят” (Мат.16:18). Църква - гр. ,,еклесия” е ,,събрание”. Други Негови думи допълват тази истина - ,,където двама или трима са събрани в Моето име, там съм и Аз посред тях” (Мат.18:20).
 
Защо Тома не е бил част от ,,събранието”? Имал е по-важна работа. Или е бил уморен, или точно днес е планирал да прекопае градината, или приятели са му дошли на гости, или неделя е време за релакс край Тивериадското езеро? Можем още дълго да предполагаме. Където и да е бил, пропуснал е ,,събранието”, пропуснал е църквата. Жалкото е, че е пропуснал да види възкръсналия Господ! 
 
Много благословения се случват, когато вярващите се събират в Исусовото име: покланят се на Бога с песни, възлагат Му грижите си в молитва, размишляват върху Словото Му, насърчават се чрез свидетелства, Светият дух ги докосва, небесна благодат ги изпълва... В ,,събранието”, в общността има безопасност. Хищникът преследва стадото, но целта му е да отдели от стадото животно, което става лесна плячка. Вятърът лесно ще прекърши самотно дръвче, но гората устоява на всички бури. Отделиш ли главня от огъня, тя бързо изгасва. Всички помним урока на хан Кубрат с пръчките. 
 
Може ли да си част от църквата, но да не ходиш на църква? Някои отговарят: ,,Вярвам в Бога, но се разочаровах от вярващите.” Сигурно ако ходеше в събранието на Светите апостоли и те щяха да те разочароват. Петър - първо действа, после мисли. Йоан и Яков - искат престоли, позиция в небесното царство. Натанаил - човек с предубеждения: ,,Може ли да излезе пророк от Назарет?” Симон зилот - бунтовник, я по-далече. Матей - Кой обича данъчните? За Юда Искариотски въобще да не говорим...
 
Няма идеална църква. Няма идеални служители. Няма идеални вярващи. Ако не можеш да си намериш подходяща църква, това означава, че си много специален. Ами събери ,,Група на специалните”, поучавай ги специални проповеди, молете се със специални молитви. Но ,,да не преставаме да се събираме заедно, толкова повече, колкото виждате, че денят наближава” (Евр.10:25).
 
Други казват: ,,Аз не ходя на църква, но гледам богослужения по интернет”. Можеш ли да имаш семейство само по интернет? Ще си пишете по Viber, ще ѝ пращаш цветя и подаръци, ще ѝ пазаруваш on line, ще изпращаш целувчици. Служенията чрез интернет са голямо благословение за болните, възрастните, отдалечените, както и за духовно обогатяване, (или объркване), но заедно с другите вярващи сме част от Божието семейство (Еф. 2:19). Още първите вярващи в Господ Исус ,,постоянстваха в поучението на апостолите, в общението, в преломяването на хляба и в молитвите" (Деян.2:42).
 
Има голямо благословение в духовното общение! Тома бързо си научи урока. Още следващата неделя беше с учениците. И този път срещна възкръсналия Господ. Не пропускай ,,събранието”!
 
 Ще се видим на църква на ,,Томина неделя”! И не само тогава!
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg