Понеделник, 13.07.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Тогава Исус й отговори: О, жено, голяма е твоята вяра; нека бъде според желанието ти. И в този час дъщеря й оздравя." Матей 15:28

OnLine
RSS Facebook Twitter

Да признаем съмненията си

Main Pic
Публикувана: 05.05.2019
Автор: п-р Диди Опренова
Прочетена: 711
Коментари: 0
Тома е известен като апостолът със съмненията, а съмненията имат най-различни нюанси. Тома се съмняваше във възкресението на Христос, защото не беше видял доказателства. Обстоятелствата на мъртвите хора не се променят. Ако някой си е преминал, не вярваме нещо различно да се случи с него. Учениците не повярваха на Мария Магдалена, която първа извести за възкресението на Христос. Трудно им беше да повярват, че Исус го няма в гроба. Имаха нужда Исус да говори с всеки един от тях.
 
Вече 2000 години говорим за "Тома Неверни". Изключителното е не това, което Тома прави, а това, което Исус направи. Съмненията на Тома са наши съмнения. Всички искаме да зададем въпросите си лично на Исус. Да чуем гласа Му, да Го видим лично.
 
Тома беше един от онези, които се бяха посветили да следват Исус. Тома беше призован да следва Исус по специален начин, беше и апостол, един от Дванадесетте. Има малко неща, казани от Тома. Едно от тях намираме в Йоан 11:16: "Да идем заедно с Исус, за да умрем с Него". Това са думи на човек, който е напълно посветен и обича своя Господ.
 
От думите на Тома разбираме, че той е объркан. Той не разбираше всичко, което Исус казва. След разпятието и възкресението Тома преживя ужаса да не може да помогне на любим човек. Исус си беше отишъл. Учениците се криеха. Не знаем защо Тома не е бил с тях в първата неделя. Но много скоро се върна. Учениците му споделиха горещата новина, че са видели Господа. Някой се бе върнал от смъртта и те Го бяха видели. Думите на Исус към учениците бяха: "Мир вам!" (Йоан 20:21).
 
Учениците разказаха на Тома подробно всички думи на Исус, но той отсъстваше. Какви ли чувства го раздираха в този момент? Дали приятелите му говореха сериозно или се шегуваха? Тома се питаше: "Защо Учителят реши да се появи точно в момент, когато ме няма? Дали ще дойде пак или никога вече няма да Го видя?"
 
Тома отказа да приеме вестта за възкресението, без да е видял, без да е пипнал. Какви мисли са минавали през ума и сърцето му за следващите осем дни? Спорил ли е Тома с учениците? Изолирал ли се? Можем само да гадаем. Осем дни по-късно учениците пак бяха там, стаята пак бе заключена, но този път Тома беше с тях. Възкръсналият Исус се появи отново. Първия, към когото се обърна, беше Тома. Сякаш в стаята бяха само двамата. Исус не го обвиняваше, не му се скара. Знаейки думите и терзанията му, се обърна лично към него.
 
Тома отговари с думите: "Господ мой и Бог мой!" (Йоан 20:28).
 
Съмненията са реалност в живота на всеки един от нас, дори и в живота на великите Божии хора. Един от тях е Давид. В Псалмите често пита: "Защо, Господи?" (Псалм 10:1).
 
Другият е Еремия. Той написа цяла книга, в която споделя своите въпроси (Плач на Еремия).  Третият е Йов и той имаше съмнения и безброй въпроси.
 
Дори Авраам се опита да помогне на Божиите обещания, но продължава да се нарича "герой на вярата."
 
Друг съмняващ се е Йоан Кръстител. И той имаше реални съмнения. Исус трябваше да се яви на всеки един от тях.
 
Какви са причините за нашите съмнения?
  • Момент, в който избираме съзнателно да отхвърлим Бога.
  • Гузната съвест.
  • Страх и срам от критики.
  • Неща, в които няма логика, но Бог е дал достатъчно доказателства. Божието слово е документ.
  • Обстоятелствата, които често пъти са болезнени.
  • Четем за деца, които гладуват.
  • Наши близки умират.
  • Застига ни трагедия.
  • Молим се, но не получаваме отговор и понякога приличаме на учениците на Исус, които бяха с Него в лодката, но имаше буря, а Той спеше. Не винаги обстоятелствата са критерий за Божията грижа.

Съмненията са възможност. Силната вяра идва след битката със съмненията. Исус отдели специално време на Тома. Исус не забрани на Тома да задава въпроси. Колко важна е личната среща с Исус? Това е нещото, което ни държи и което може да разсее съмненията ни.

 
Признай съмненията си! Изправи се срещу тях!
 
Въпреки нашите съмнения Бог ни обича. Той не се плаши от нашите съмнения. Той е достатъчно велик, за да се справи с всяко наше съмнение.
 
Усъмни се в съмненията си. Постави тях на тест. Нека те да издържат доказателствата на времето.
 
"Уповавай на Бога от все сърце и не се облягай на своя разум" (Притчи 3:5).
 
И малко вяра е достатъчна! Започни с нея!
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg