Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Факти за християнския символ - рибата

Main Pic
Публикувана: 06.05.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 9504
Коментари: 0

Рибата е известен християнски символ, познат от древността, още от Ранната християнска църква. Днес ще го видите на най-различни места - върху нечия тениска, в някоя християнска реклама или нечия кола. Ще споменем няколко факти за произхода на този символ и как е бил използван в християнската история.

Християнският символ на рибата произхожда от гръцката дума за риба "ихтис" или "ихтус", която може да сте виждали и под формата на акростих, за да станат видни значенията на всяка отделна буква, а именно

  • И - първата буква от името на Исус;
  • Х - първата буква от името на Христос;
  • Т - първата буква от името за Бога на гръцки (Теос);
  • И или У - първата буква от думата "син" на гръцки (Иос);
  • С - първата буква от гръцката дума за "Спасител" (Сотер).

        Буквално думата  за риба или "ихтис" обозначава израза "Исус Христос, Божий Син, Спасител".

  1.  Символът на рибата бил използван за обозначаване на местата за събиране или поклонение на християните. В епохата на Ранната църква, когато християните се събирали по катакомби, пещери и домове, знакът на рибата бил поставян в близост до местата, за да бъдат лесно намерени. 
  2.  Думата "ихтис" или символът на рибата е използван от първите християни, които са били гонени заради вярата си и така са се разпознавали помежду си. Символът е бил използван като един вид парола или кодово наименование за последователите на Христос. По правило когато двама души се срещали и единият искал да разбере дали другият е християнин начертавал на пясъка половината фигура от рибата в очакване събеседникът му да довърши рисунката по правилния начин. Ако не успеел да го направи, християнинът знаел, че човекът отсреща не споделя убежденията му и може да се намира в опасност.
  3.  Рибата е известна от много пасажи в Библията, както в Стария, така и в Новия Завет. Тя е свързана и със служението на Исус и чудесата, вършени от Него. Чудото, при което Исус нахрани с 5 хляба и 2 риби огромно множество, е описано и в четирите евангелия (Матей 14:15-21; Марк 6:34-44; Лука 9:11-17; Йоан 6:5-13). Когато Исус призовава Своите ученици, докато те ловят риба, Той обещава, че ще ги направи ловци на човеци (Матей 4:19). Небесното царство е оприличено на мрежа, която е събрала всякакъв вид риби (Матей 13:47).  Незабравима остава срещата на възкръсналия Христос с Неговите ученици на галилейското езеро, когато Той отново напълва мрежата им с риби, които са посочени с точния им брой. В същото време Той е приготвил за тях печена риба, която да споделят за закуска (Йоан 21:9-14).
  4.  Популярност на символа на рибата днес. В нашето съвремие християните използват символа на рибата по подобен начин, за да се разпознават едни други, особено когато пътуват в непознати градове или държави. Когато поставяме символа на рибата върху колите си, ние обикновено показваме на другите нашата принадлежност и на практика споделяме вярата си. Чрез символа на рибата ние показваме, че вярваме в Исус като Христос или Изкупител на нашите грехове и като Син на Бога, който е дошъл, за да ни спаси от любов. Когато видим символа на рибата, всички ние можем да си припомним, че Господ ни призовава да "бъдем ловци на човеци" и споделяме Благата вест за Христовата жертва с всички хора, които Бог поставя на пътя ни.

Източник: Cross Walk

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg