Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

НАШЕТО „А, Б“

Main Pic
Публикувана: 10.05.2019
Автор: Наталия Станчева
Прочетена: 2187
Коментари: 0
- Нашето „А , Б“, Райно, кой го написа?
 
Детският поглед светна. Райна простря голата си до лакът ръчица, без да каже нищо. Тя показваше на Кирила и Методия, които благосклонно гледаха към нея.
 
И до днес тези думи вълнуват дълбоко всеки българин. Мислено заемаме мястото на плахото момиче в онзи паметен епизод от „Под игото“ на Иван Вазов. Когато ни запитат коя е страната ни и кой е създал буквите ни, иначе засраменото ни по много причини национално самосъзнание се надига гордо и очите ни грейват, с онази особена светлина , излъчвана от хора, които знаят. 
 
На този ден си спомняме за живота и делото на светите братя Кирил и Методий. Православната църква ги удостоява с високата титла „равноапостоли“. „Апостоли“, защото са пратени да послужат на славянските народи, като им дадат привилегията да се покланят на Бога и четат Неговото Слово на свой собствен език. „Равни“, защото както първите 12, избрани с мисия от самия Господ, така и те със същото послушание изпълняват великото поръчение да отидат и научат непросветените. На тази богоугодна кауза те благосклонно отдават силите, способностите, самите си сърца. 
 
В знак на почит към Бога в лицето на Неговите служители св. св. Кирил и Методий, нека за кратко размишляваме върху стойността на това, което те действително са ни дали, създавайки нашата азбука. Тъй като основната цел за нейното съществуване е да се преведе Божието Слово на разбираем и ясен език, ще използваме думата АЗБУКА като акроним, за да посочим и запомним по-лесно шест символа и свойства, присъщи на Библията.
 
А - Авторитет. Библията е автентична. Думата утвърждава истинността на нещо и означава „присъщо на абсолютната власт“. Можем да сме напълно сигурни, че Словото, достигнало до нас през вековете, е достоверно, носи Божия печат на одобрение и отразява Неговата добра воля за живота ни.
 
З – Знаци. Записаните знамения в Библията са записани с една цел - да посочат Исус от Назарет като Христос, Месията, Спасителя. Няма нужда да търсим друг знак освен дадения на влъхвите: „ще намерите Младенец повит и лежащ в ясли“ (Лука 2:12). Точно и само на това безпомощно изглеждащо бебе е дадена цялата мощ на света.
 
Б - Благовестие. Дори да проумявахме всяко знание и мъдрост, събрани в Библията, малка би била ползата за нас, ако сред страниците й не блестеше благовестието. Старият Завет показва окаяното състояние на човека и нуждата ни от Спасител, а в целия Нов Завет е застъпено посланието, че Бог препоръчва Своята любов към нас в това, че още докато бяхме грешници, Христос умря за нас (Римляни 5:8). Най-добрата възможна новина!
 
У – Утеха. Библията е уникална, защото ни предлага утеха в скърби и тревоги, поднесена нежно от Утешител, който няма равен на себе си. Понеже сам е бил наранен с всичко, което човешката същност може да понесе, знаем със сигурност, че Господ Исус ни разбира и страда заедно с нас в болките ни. Библията ни казва това.
 
К – Котва. Ако искаме да имаме бъдеще и надежда, трябва да познаваме Божиите мисли (Еремия 29:11). Библията ги пази записани за нас - до момента, в който отворим страниците й и ги прочетем. За душата ни надеждата е като здрава и сигурна котва, насърчава ни авторът на Евреи 6:19. Непоколебима и яка, котвата на надеждата ще ни държи в бурите и превратностите на живота. 
 
А – Агнец. Божият Агнец Исус е Алфата и Омегата, Началото и Краят. Той е абсолютният Автор на всичко и авторитет за нас. Живеейки все още в радостта на Възкресенския празник, заедно с ангелите, живите същества и старейшините, възкликваме, че Агнецът, който е бил заклан в жертва за нас, Единствен е достоен да приеме сила и богатство, премъдрост и могъщество, почит, слава и благословение (Откровение 5:12) 
 
Ако сме стъпили здраво върху авторитета на Библията и разчитаме правилно знаците за идващия Спасител, нека благовестието за Божия Син Исус да даде утеха на сърцата ни и предложи надежда за душите ни като сигурна котва, изповядвайки, че Христос е Божият Агнец, понесъл на кръста и нашите грехове.
 
Всичко това е написано в Божието Слово на български език, с нашето А, Б: огромна милост, чудесна привилегия и безспорен повод за гордост. Честит празник! 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg