Вторник, 02.06.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Колко обичам аз Твоя закон! Цял ден се поучавам в него." Псалм 119:97

OnLine
RSS Facebook Twitter

За страданието и резултатите от него

Main Pic
Публикувана: 14.05.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 573
Коментари: 0

Още когато беше призован със видение, за да служи на Христос, Савел, който беше гонител на християните, свидетелства следните думи, казани от Спасителя за него: "Аз ще му покажа колко много трябва да пострада заради Мен" (Деяния 9:16).

Наистина Павел изстрада много заради Христос и благовестието, но никога не се оплака, а приемаше Божията воля за живота си, каквото и да включваше тя. Той говори за страданието в много от своите послания. Всички християни могат да се поучат от примерите на апостола. Ще коментираме накратко някои от тях.

Страданието е нещо нормално за християните. Във 2 Тимотей 3:12-13 Павел пише до младия служител: "Всеки, който иска да живее благочестиво в Христа Исуса, ще бъде гонен". Павел хвали християните в Солун за тяхното устояване и твърдост в периоди на страдание (2 Солунци 1:4-6). 

Ако сте християни, вие самите може да сте били обект на присмехи, обиди или гонение заради вашите верски убеждения в училище, на работното място или дори в семейството. Християните са пришълци на тази земя, тяхното истинско гражданство е на небесата.

Християните ще преминат през различни страдания. Във 2 Коринтяни 11:23-27 Павел говори за своите собствени страдания, като споменава някои от тях: "бил съм в повече трудове, в тъмници още повече, в бичувания чрезмерно, много пъти и на смърт.Пет пъти юдеите ми удариха по четиридесет удара без един;три пъти бях бит с тояги, веднъж ме биха с камъни, три пъти съм претърпял корабокрушение, една нощ и един ден съм бил по морските дълбочини. Много пъти съм бил и в пътешествия; в опасност от реки, в опасност от разбойници, в опасност от съотечественици, в опасност от езичници, в опасност в град, в опасност в пустиня, в опасност по море, в опасност между лъжебратя;в труд и мъка, много пъти в неспане, в глад и жажда, много пъти в неядене, в студ и в голота". Павел завършва списъка с израза: "грижата за всичките църкви".

Подобно но на Павел, докато се трудим на Божията нива и ние можем да преминем през най-различни душевни, емоционални и физически страдания. В днешно време страданията даже са под формата на блокиране в интернет мрежите, когато споделяте истини от Божието слово.  Възможно е да бъдете изоставени от ваши приятели или роднини или да сте презирани от вашите колеги.

Страданието води до надежда. Загубата на близък човек, работа или финанси едва ли ни се струва адекватна причина, която може да ни даде някаква надежда, но Павел съветва: "И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост, а твърдостта изпитана правда; а изпитаната правда надежда" (Римляни 5:3-4).

Наистина ли Павел има предвид, че страданието може да произведе резултат, съпроводен с надежда? Определено е така. Съвременните психолози са установили, че страданията карат хората да се развиват и да израстват емоционално. За християнина обаче духовното развитие е далеч по-важно от емоционалното. Страданието израства в една по-дълбока надежда за невидимото, за нещата, които траят вечно. Християнинът се различава от останалите хора по това, че инвестира за вечността, а не е заробен в земните неща.

Дори и да е причинено от грях, страданието може да доведе до духовна промяна. Библията е пълна с примери за деца на Бога, които съгрешават и понасят своето наказание, но впоследствие Господ ги благославя. Припомнете си за Самсон, Давид и Петър. Самият Павел е посветил част от своето послание към Римляните на темата за борбата с греха, страданието и избавлението. "Окаян аз човек? Кой ще ме избави от тялото на тая смърт?"(Римляни 7:24). Павел дава и отговор: "Сега прочее, няма никакво осъждение за онези, които са в Христа Исуса, които ходят не по плът, но по Дух" (Римляни 8:1). Разбира се, това не означава, че вярващият може и трябва да съгрешава самоволно. Тези библейски примери са оставени за наша поука, за да помним, че грехът не остава ненаказан.

Бог контролира всяка ситуация. С оглед на собствения си опит с безброй страдания в служението Павел увещава онези християни, които страдат в момента, с думите: "Но знаем, че всичко съдействува за добро на тия, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение" (Римляни 8:28).

За съжаление, понякога християните забравят, че Божията представа за нашето добро често се различава от нашите собствени идеи. Когато Павел се молеше за своето собствено страдание, Бог му отговори с думите: "Достатъчна ти е Моята благодат, защото силата ми в немощ се показва съвършена" (2 Коринтяни 12:9). С други думи, Бог отказа да отговори на Павловата молитва, защото знаеше, че смирението на апостола в крайна сметка ще донесе прослава на Господа.

Източник: Christian Headlines

Превод: Петя Зарева

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg