Събота, 23.01.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение;" Филипяни 4:6

OnLine
RSS Facebook Twitter

За истинските мъже

Main Pic
Публикувана: 15.05.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 755
Коментари: 0

В епоха на безнравственост християните са призовани да живеят в служба на Христос. Това е особено важно за мъжете християни, които сякаш са забравили своята роля в съвременната култура.

Християнският богослов, автор и евангелизатор Тони Еванс призовава мъжете по света да поемат своята отговорност в духовното служение с цел  наближаване на Божието царство. Той изтъква следните аргументи.

Мъжът трябва да бъде предизвикан. В столетие, когато съвременната култура подканя мъжът да изостави своята изконна роля, Библията предизвиква вярващите мъже да живеят не за себе си, а за Христос. Господ очаква от тях да обичат жените и децата си, и да носят отговорност за всяко свое решение като Глава на семейството, както е постановено в Божието слово. Звучи просто и лесно за изпълнение, но в един свят на постоянни изкушения, това изискване предполага старание и доживотно посвещение. Еванс изтъква, че днес е особено характерно бащата да липсва от картината, когато се касае за възпитанието на децата, прехраната на семейството или поемане на отговорност, ако нещата в дома не вървят. Християните, които са съпрузи и бащи трябва да са модел за подражание и да не допускат никое от нещата изброени по-горе.

Мъжът трябва да бъде духовен воин, който се застъпва за дома си. Основната цел на неприятеля на християнина е да дискредитира мъжа, Главата на семейството, който е натоварен със специални функции от Бога. Битката се води всеки ден без изключение. Всяко отстъпване от тази позиция, поверена от Бога, има последствия, които се отразяват не само на самия християнин, но и на семейството, за което е отговорен, а след това и на църквата, и на цялото общество.

Мъжът не трябва да бяга от трудните въпроси. В столетие, в което цари пристрастеност към порнография и сексуални грехове, християнинът не е застрахован да се поддаде на изкушението. Това означава, че всеки мъж трябва да споделя проблемите, които го вълнуват, както и да носи отговорност пред братя, приятели, които са по-възрастни от него и имат повече опит в духовната борба. Апостол Павел предупреждава: "Който мисли, че стои, да внимава да не падне."

Мъжът трябва да живее, изпълнен с надежда. Проблемите на един мъж християнин, могат да бъдат от най-различно естество. В миналото, преди да познае Христос, той може да е имал сексуални връзки, дори да е бил виновен за нечия бременност и после аборт, но Господ го призовава да разчисти нещата от миналото, за да може да продължи напред с чиста съвест и опростен от Бога. Онези, които са имали проблеми с алкохол и наркотици, трябва да помнят винаги от какво робство са били избавени, а това пък е повод за благодарност и надежда за бъдещето. Бог е дал скъпоценни обещания на Своитв деца, според които Господ е хвърлил всеки опростен грах в морските дълбини и вече не го помни, и няма да търси отговорност за него. 

Ако един мъж не е израснал в християнски дом и няма зад себе си традициите и молитвите на своите предци, то той има уникалната привилегия да постави основите на една нова традиция, на която той самият е патриарх. Мъжът християнин трябва да развее флага на Христовата любов, прошка и благодат, така че под него да благоденства целият му дом и поколенията след него.

Източник: Cross Walk

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg