Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Фалшивите новини в библейски и в наши дни

Main Pic
Публикувана: 15.05.2019
Автор: Ивайло Ябълкаров
Прочетена: 904
Коментари: 0
Когато бях малко момче, имахме телевизор, но нямахме толкова много телевизионни канали. Не можехме да сменяме с дистанционното от канал на канал в търсене на нещо интересно. Когато бях момче, интернет беше непозната дума и да се „ровя” или „сърфирам” бяха думи, в които влагах съвсем различно значение. Когато бях момче, обичах да гледам телевизия, но не харесвах новините. А баща ми държеше да ги гледа всяка вечер. Не си спомням дали и тогава новинарските емисии изглеждаха и звучаха по същия начин, но съм сигурен, че за мен бяха най-скучното и безсмислено нещо на света.
 
Днес нещата са много по-различни. Следя новините с интерес. А те са навсякъде. Дори не е нужно да чакаш да стане 20.00 часа, за да разбереш какво се е случило по света и у нас. Информацията те залива и човек лесно може да бъде в крак със случващото се. Не става само въпрос за новинарските емисии, но благодарение на интернет и социалните мрежи всяка вест достига за кратко време до голям брой хора. 
 
Информирането се превръща в огромна сила и власт. Ако можеш да направляваш какво достига до хората, можеш да влияеш на техните реакции и поведение. Неслучайно медиите са наречени четвъртата власт, но е факт, че в определени моменти могат да се превърнат и във властта, която влияе най-силно върху живота на хората. Все по-трудно е човек да различава истинската новина от фалшивата. Повечето от нас не знаем как да проверим дали една новина истинска или фалшива, но има журналисти, които знаят. Около нас има хора, които волно или неволно се опитват да ни манипулират. Те ни карат да реагираме в една или в друга посока.
 
Какво да кажем за новините в библейските времена? Първият пример за фалшиви новини ще намерите още в началото на Библията. Бог беше сътворил всичко прекрасно, но дяволът реши да го унищожи. За целта даде на Ева лъжлива информация относно Божиите намерения и действия. Знаете как продължава историята. Ева повярва на лъжливия слух и се довери не на Бога, а на имитатора – дявола и оттам целият им свят беше разрушен. Ех, ако бяха питали Бога, преди да се доверят на лъжата!
 
Вторият пример, който ще дам, е свързан с Възкресение Христово. Смъртта беше победена. Дяволът беше сразен. Фарисеите не успяха в своите кроежи, но тогава стана чудото и това трябваше да се обясни по някакъв начин. Фарисеите бяха поставени пред избор или да приемат фактите, или да се съпротивляват на тях, пускайки лъжлива „новина”. Знаем, че алчността и гордостта не им позволяваха да признаят, че са сбъркали и те платиха „доволно” пари, сътворявайки слух. Слухът се разнесе между хората и със сигурност им е повлиял, макар и да не писано съвсем ясно в Словото (Матей 28:11-15). Лъжливата новина гласеше: „Христос не е възкръснал. Тялото е откраднато от учениците Му, за да мислят всички, че Той е Бог.” Трябва да признаем, че и до днес тази лъжа продължава да звучи сред хората.
 
И така в библейски времена също имаше лъжливи новини, имаме и съвременни лъжливи новини. А днес имаме и протести срещу Националната стратегия за детето 2019-2030. Протестите са на много места. Недоволството е огромно. Гневът е разпален. Хората споделят една след друга новини, свързани с ужасния документ, перверзните норвежци, корумпираните НПО-та и жестоките социални работници, които дебнат, за да вземат българските деца.
 
Позволявам си да говоря с доза ирония, понеже последните 11 години работя в социалната сфера. Познавам много добре причините, поради които деца се преместват в друго семейство и тези, поради които това не се прави. Познавам социалните работници. Работил съм в и с НПО-та. Работя с деца и възрастни жертва на насилие. Познавам много приемни семейства. Някой ще каже, че точно поради тези причини съм и пристрастен, но всъщност истината е, че просто за тези години се превърнах в специалист по темата и се учудвам, че обществото не се интересува от мнението на експертите, а самото то смята, че е експерт по всяка тема. Както, когато имате зъбобол, надявам се не отивате при водопроводчик, така и когато имате въпроси, свързани със социалната сфера, най-добрият източник на информация не е фейсбук, не са и хората от църквата ви, а тези, които са специалисти в областта. Ех, ако хората питаха тези, които могат да им отговорят, щяха да осъзнаят, че много от новините, на които се доверяват покрай Стратегията, са лъжливи.
 
Съвсем отговорно заявявам, че покрай Националната стратегия за детето се споделят много лъжливи новини, на които голям брой хора се хващат много наивно. Законите ни не са идеални. Норвежката социална система не е перфектна. Стратегията не е съвършена, но и истината за Националната стратегия за детето 2019-2030 е много далеч от това, което разгневява много от вас.
 
Определение за лъжлива новина е вести, които са „изцяло измислени с цел да излъжат аудиторията“. Целта може да е увеличаване на посещаемостта на сайтове, гледаемостта или слушаемостта на телевизионно или радиопредаване, и съответно реализиране на печалба от реклама. А може би дори повече гласове на предстоящи избори.
 
Как да се предпазим от тях? Нека не забравяме, че за да различим лъжливата новина от истинската, трябва да проверяваме източниците на информация. Да не забравяме, че „фермите за тролове” не са просто митични приказки, а реални хора, които работят, за да заблуждават. 
 
Не всеки сайт ви мисли доброто. Новини, които започват с „шок” и „ужас”, са ужасно неподходящи за доверяване. Много партии си служат с такива новини, за да печелят рейтинг. Накрая трябва да кажем, че лъжливите новини водят до агресия и омраза. Както в случая с Националната стратегия за детето. Срещу хората, които работят в социалната сфера, се излива толкова незаслужен гняв и омраза, че това може да бъде много опасно. Възможно е хора, които имат нужда от подкрепа и помощ, да не я потърсят само, защото са учени, че социалните работници и психолози изначално са зли и имат нечисти подбуди. Ние носим отговорност не само какво четем, но и какво споделяме, а и на какво вярваме.
 
А относно Националната стратегия за детето? Мога да кажа още много неща, но дали можем да ги чуем или предпочитаме лъжливите новини?
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg