Петък, 21.02.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Радвайте се, праведници, в Господа; прилично е за праведните да въздават хваление." Псалм 33:1

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво означава да имаш мир с Бога?

Main Pic
Публикувана: 17.05.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 461
Коментари: 0

Преди да отиде на кръста Господ Исус Христос даде специални обещания на Своите ученици на последната празнична вечеря с тях. Част от тези обещания включваха пророчества за предстоящото идване на Светия Дух. Христос знаеше, че Му предстои да се раздели с учениците, затова им каза: "Мир ви оставям, моя мир ви давам. Аз не ви давам, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои" (Йоан 14:27). Очевидно те трябваше да свикнат да се справят без Неговото физическо присъствие, на което бяха разчитали, затова имаха нужда от утеха.

Апостол Павел развива същата тема, като отива една стъпка по-напред, говорейки за "мир с Бога". В Римляни 5:1 Павел заявява: "И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос". Каква е разликата? Какво означава това?

Преди всичко, когато имаме мир с Бога, ние вече не сме във война с Него. Когато не сме примирени с Бога, битката всъщност е еднопосочна. Тук не става дума за две враждуващи страни, които са равнопоставени. Ние сме в позиция на хора, които се бунтуват срещу Създателя и Неговите заповеди. Поради греха, ние сме врагове на Бога, но заради жертвата на Христос, Бог има основание да ни прости (Римляни 5:8 и 8:1-2).

По инстинкт ние сме склонни да обвиняваме Бога за всички наши беди и неуспехи, както и за нашата болка. На практика обаче ние носим последствията от нашите грехове. Не се налага Бог да ни наказва.

Когато имаме мир с Бога, това означава една възстановена връзка между Небесния Баща и Неговото дете, което е решило да се завърне при Него и да установи отново любящи синовни взаимоотношения на прошка и покорство на Божията воля.

Затова най-добрият библейски пример, който илюстрира товя понятие, намираме в Лука 15 глава, където е записана притчата, разказана от Самия Христос за Блудния син. Младежът се завърна у дома, след като бе осъзнал нуждата от баща си.

Простичко казано, сложната богословска истина, представена от Павел в Римляни 5:1-2, е илюстрирана за нас с няколко думи по практичен и духовен начин, а именно: "Да имаш мир с Бога означава, винаги да можеш да се завърнеш у дома, при Него, като се надяваш на Неговата безусловна любов."

Източник: Christianity.com

Превод: Петя Зарева

Снимка: Photobucket

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg