Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Последствия от възхода на хиндуисткия фундаментализъм

Main Pic
Публикувана: 19.05.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 800
Коментари: 0

Хиндуисткият фундаментализъм е мощна религия, изповядвана от милиони хора, а през последните години засилва своето влияние в политическия, културния и социалния живот на Индия. Какво на практика означава това?

Според нейните последователи това означава изтъкване и подчертване на "индийския национализъм". Хиндуисткият фундаментализъм се придържа към свещените писания, наречени Гита, които в исторически план пресдставляват свещеният текст на различните секти на хиндуизма.

Хиндуистският фундаментализъм, наричан накратко "Хиндутва", промотира хиндуистките ценности, което включва националната история, наследство и морал, без обаче да уточнява дали това касае кастовата система, религиозните ритуали, уредените бракове, вегетарианството, западния начин на обличане, писане и четене само на санскрит и др.

Хиндутва печели възход, защото се твърди, че тя засилва духа на нацията, изгражда я и се радва на протекцията на представители на висшите касти в многомилионната страна. Какви са последствията за християните?

Предвид националистичния характер на Хиндутва, за последните 5 години в Индия е отказана регистрация на 20 000  обществени организации, които са с чуждестранно участие и не отговарят на изискванията на хиндуизма.

Заплашително са нараснали атаките и посегателствата срещу обикновени хора, които не изповядват хиндуизма, изразяващи се в проява на физическо насилие, съвсем неочаквано за потърпевшите, без по никакъв начин да са дали повод за агресия.

Хиндуисткият тероризъм, насочен срещу християни, вече има официална подкрепа в лицето на Хиндутва. Политиката на Индия спрямо чужденците и бежанците също е радикално променена. 

Предстоят нови избори в страната в края на месец май. Хиндутва обещава бляскаво бъдеще на индийците, без обаче да предлага реални отговори как ще стане това. 

Християните в Индия призовават за молитва, така че в страната да бъдат избрани водачи, които да са мъдри, за да водят народа в правилната посока. Те вярват, че посредством Божието слово могат да се надяват на промени, които да са благоприятни за страната. 

Християните призовават към обучаване и изграждане на отделния вярващ, което трябва да се приеме особено сериозно. Мисионерската работа е възпрепятствана заради възхода на Хиндутва и местните християнски общества трябва да разчитат на евангелизиране по места, където това не е спирано от националистично настроените власти.

Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg