Неделя, 15.12.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Наистина Той се присмива на присмивачите, А на смирените дава благодат." Притчи 3:34

OnLine
RSS Facebook Twitter

Проявите на неуважение в брака

Main Pic
Публикувана: 22.05.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 386
Коментари: 0

Бракът е институция, постановена от Бога още от райската градина, но след като човекът и жена му се поддадоха на изкушение, това повлия и на техните взаимоотношения в семейството. Какви са проявите на неуважение в брака и възможно ли е да ги избегнем?

Емоционална манипулация. Често пъти съпругите са склонни да отговарят с недомлъвки и да не са напълно искрени, когато назряват проблеми. Коментари от типа "Не ме интересува!" и "Все ми е едно!", както и използване на думите "никога" и "винаги" само водят до задълбочаване на проблемите в брака. Понякога съпрузите не си говорят с часове и даже с дни, а когато нещата са в другата крайност - си поставят ултиматуми или си крещят един на друг. Решението на проблема с емоционалната манипулация се решава с искрена комуникация и изразяване на чувствата. Прикриването на истинските ни емоции няма да помогне и те няма да изчезнат, докато не сме ги споделили и обсъдили.

Агресия. Когато сме склонни към агресия и сме решени да воюваме с брачния си партньор, с намерение да победим, това само отслабва позицията на нашата семейна единица. Помислете какво ще се случи, ако и двамата съпрузи са склонни към агресия при решаване на проблемите. Това ще означава край на брачния съюз и ние ще сме се поддали на дяволската тактика, която е " Разделяй и владей!". Божието слово ни съветва да бъдем бързи да слушаме и бавни да говорим, ако искаме да запазим мира в дома си (Яков 1:19-20).

Критикуване. В случая нещата са много прости. Ако сме склонни да критикуваме съпруга/та си и за най-дребните неща, защото ние ги искаме по друг начин и даже отиваме крачка напред, като си позволяваме да обсъждаме недостатъците им с роднини и приятели, какво можем да очакваме в отговор? Обаче ако по-скоро сме готови да ги похвалим за добрите неща, които вършат в изграждане на брака ни, тогава резултатите ще бъдат съвсем различни. Старайте се да преодолявате изкушението да критикувате брачния си другар, като си спомняте златното правило на Библията, оставено от самия Исус в Матей 7:12: "Каквото желаете да правят човеците на вас, това и вие правете спрямо тях.

Омаловажаване. Това е един от огромните проблеми в брака, допускан от много съпрузи. Ако една майка или съпруга подценява и омаловажава съпруга си и това нейно поведение и отношение е видно пред децата ѝ, какво ли ще бъде тяхното отношение към него? Как децата ще уважават баща си, ако не виждат тяхната майка да го прави? Всеки желае да бъде ценен и уважаван, но трябва да започне да го прави пръв.

Избягване на теми и проблеми. Ако не простим минали пропуски или прегрешения, както очакваме Бог да постъпва спрямо нас, това води до натрупване на огорчение и даже неприязън, а то вреди на брака и го руши отвътре. Тези нерешени проблеми или неизповядани и потрупани чувства ще се появяват отново и отново в последващите ни спорове. Така всеки от съпрузите ще се чувства потиснат и няма да вижда перспектива в изграждане на брака.

Провокации. Колко пъти съпругът или съпругата може да приемат даден недостатък у партньора, без да го осъждат и са готови жертвено да се молят за него, вместо да го предизвикат или непрекъснато да натякват едно и също, изразявайки недоволство. Можем ли да премълчим, вместо да предизвикваме гнева на човека отсреща, като помним, че ние самите не сме съвършени?

Завист. Човекът по природа е склонен да забелязва колко по-зелена е тревата в съседния двор, вместо да е благодарен, че изобщо има дом или ограда на собственото си жилище. Когато завиждаме на другите за техните успехи и постижения или сме склонни да смятаме, че техният брак е идеален, това ни заслепява за нашите благословения и води само към отчуждаване или ни отнема радостта от даровете, които Бог е дал на нас самите. Ако се научим да бъдем благодарни за онова, което ни е дадено, няма да имаме време да завиждаме на околните. Всеки води своите битки.

Източник: Cross Walk

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg