Вторник, 19.01.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото пред Бога ние сме Христово благоухание за тези, които се спасяват, и за онези, които погиват." 2 Коринтяни 2:15

OnLine
RSS Facebook Twitter

Публично четене на Библията, 2019

Main Pic
Публикувана: 22.05.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 634
Коментари: 0
 
В навечерието на големия празник на българската просвета и култура и славянската писменост, 24 май, християни от няколко града в страната канят жителите и гостите съответно на София, Бургас и Велико Търново да участват в публично четене на избрани откъси от Библията. 
 
Събитието има за цел да отбележи и почете делото на Светите братя Кирил и Методий,  за което Теофилакт Охридски пише в "Житието на Св. Кл.Охридски": 
 
Славянският народ, т.е. българският, не разбираше Светото Писание на гръцки език, и двамата свети мъже гледаха на това с голяма злочестина. Безутешна скръб ги обзе за това, че светлината на Писанието не сияе в Българската страна. Тогава  се обърнаха с молитва към Христа, от Когото пръв дар са езиците, да им помогне да изнамерят букви, пригодни за българския език и да преведат божественото Писание на тоя език.“
 
В чест на това просветителско дело общественици, културно-просветни дейци и духовници ще припомнят някои от вечните истини в Свещените писания,  които с векове са градили българската духовност, култура и национална идентичност.
 
Ако сте в Бургас, можете да участвате в публичното четене на Библията на 23 май, от 18.00 ч, на Открита сцена – Охлюва, а при при дъждовно време - в Морското казино.
 
За първи път се организира подобно събитие във Велико Търново, което е планирано за 17.30 часа  на 23 май, четвъртък, на открита сцена в парк "Марино поле" в града.
 
В София публичното четене на Библията ще се проведе за трета поредна година на самия ден на празника, 24 май, петък от 11 часа, НДК.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg