Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Близките на убит мисионер продължават служението му при ескалиращо насилие

Main Pic
Публикувана: 27.05.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1386
Коментари: 0

Майк Ридеринг е американски мисионер, който служи в Буркина Фасо заедно с жена си, когато преди наколко години ислямските терористи започват атаки срещу мирното население в столицата на малката африканска страна. 

На 15 януари 2016 година 28 цивилни са убити, когато ислямисти откриват огън в центъра на столицата Уагадугу, в кафене, което се намира срещу известен хотел. Сред тях е и пастир Майк Ридеринг, който е на 45 години и е в страната, за да споделя Благата вест, но и да помага на африканците с построяване на кладенци, училища и църкви.

След тази смъртоносна терористична атака насилието в страната ескалира. Братът на Майк, Джеф Ридеринг си спомня как седмица преди брат му да бъде убит, проповядва в църквата в Африка, че Библията предупреждава, че християните ще са гонени и преследвани заради вярата си. До този момент терористичните атаки в страната са нещо непознато и затова Джеф Ридеринг дава пример със страдащите за вярата си християни в Китай.

Днес три години по-късно Джеф Ридеринг се готви да замине за Буркина Фасо, за да продължи служението си на брат си, след като преди месец е имал видение, в което Майк му казва: "Трябва да продължиш мисията ми в Африка."

Колкото и да е изненадващо, въпреки насилието и тероризма за последните 2-3 години, при което са извършени 230 атаки и само за последния месец са убити 63 души, църквите вместо да се изпразват, растат по численост. Въпреки смъртоносната заплаха, налице е духовно съживление сред африканците в тази малка страна с население от 19 милиона души.

Само за период от 8 дни в края на април при две терористични нападения са убити 10 християни от католически църкви и 6 души при атака в църква от "Асамблеи на Бога".

Според данни на World Watch Monitor  (WWM) за последния месец са се увеличили нападенията над християнски села и църкви. Говорител на Федерацията на евангелските църкви и мисии е споделил пред представител на WWM, че само за последния месец няколко евангелски пастири са били принудени да избягат от страната, а няколко църкви са били затворени заради зачестилите нападения на терористи, свързани с Ал Каида.

Източник: Christianity Todау

На снимката по-горе: Майк и Джеф Ридеринг

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg