Четвъртък, 16.07.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Исус му каза: Прогледай; твоята вяра те изцели." Лука 18:42

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо държавата не притежава моето дете?

Main Pic
Публикувана: 01.06.2019
Автор: Венцислав Бонев
Прочетена: 552
Коментари: 0
Защо Господ е създал човека с възможността да се размножава? Още в началото в книгата Битие виждаме, че Бог благослови Адам и Ева и им каза: “Плодете се и размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята” (Бит. 1:28). Това беше първата заповед, която получиха първите човеци. Отговорността за създаването на деца беше дадена на тях.
 
По-късно дойде и времето, когато Господ даде Закона на Своя народ. Там откриваме заповеди от най-различен характер. Израилтяните трябваше да се научат не само информативно, но и на дело да изпълняват Божиите повеления. Също така от тях се очакваше да възпитат така децата си, че и те да живеят според заповедите на Бога. (Втор. 6:1,2)
 
В тези няколко реда откриваме две много важни истини. Първата е, че децата са дар и благословение от Бога. А втората е, че за възпитанието им носят отговорност родителите. Мъдрецът съветва: “Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, и не ще се отклони от него, дори когато остарее” (Притчи 22:6). Много родители днес допускат грешката, да оставят децата им да бъдат възпитавани от някой друг, а не от самите тях. Дали поради натовареното ежедневие, недостига на сън и така нататък. Все оправдания, които рано или късно ще дадат своя резултат. Днес наблюдаваме деца, които израстват емоционално осакатени, поради липсата на грижа и любов от страна на родителите. Държавата вижда отворена вратичка във всичко това и започва опит за развитие на Стратегия за детето 2019 - 2030 г. Няма да спираме нашето внимание върху тази стратегия, понеже тя е все още в начална фаза и ще мине през редица обсъждания, за да придобие завършен вид.
 
От друга страна има и голяма вероятност да бъде напълно спряна заради всичките недоволни хора, които застават срещу нея. Нашето внимание е насочено към Божието Слово. Там ние виждаме, че отговорността за възпитанието на детето е дадена на родителите. Ето защо държавата няма да притежава моето дете. Кой е подходящият път за възпитанието на нашите деца? Ние живеем в християнска държава и ясно трябва да заявим, че пътят на християнския морал и ценности е подходящият. Детето още отрано трябва да бъде учено, че любовта му към Бога и вярата в Него е основа на християнския живот.
 
“Моята първа Библия с картинки” не трябва да бъде оставяна настрана като ненужна книга, тя е много по-добра от всичките книжки с приказки, които може би имаме. Ние като християни осъзнаваме, че ако не вземем присърце наставлението на нашите деца, рискуваме улицата да ги заведе в много погрешни пътища като алкохол, наркотици, ранни сексуални взамоотношения, престъпления и пр.
 
Дж. Едгар Хувър казва: “Днешното дете, възпитавано извън Църквата е утрешния престъпник”.  Църквата е важен фактор, но родителите не могат да оставят възпитанието на детето си единствено на учителя в Неделното училище, защото не той носи отговорност за тях. Другата грешка, която правят някои родители е, да очакват учителят в детската градина или в училище да им възпита децата. Които и да е учител не може да промени това, което децата възприемат от личния пример на родителите. 
 
Отговорността е наша и не можем да я дадем на някой друг. Бог ни я е дал и Той очаква ние да бъдем сериозни. Затова първи юни, който е обявен за ден на детето е добър повод да си напомним тези истини. Нашите деца нямат нужда само от пари и играчки, както някои хора си мислят. Те копнеят за нашата любов и грижа. За пълноценно време прекарано с тях; за добрият пример, който можем да им дадем.
 
Йоан Златоуст мъдро отбелязва: “Ако се грижите за доброто възпитание на сина си, синът ви също така ще бди за своя син. Така ще се предава между потомците ви наследството от добро възпитание и добри нрави – една величествена верига, на която вие ще бъдете първото звено." Като родители добре е да послушаме този съвет и да го прилагаме във всекидневието си.
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg