Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Благовестие сред евреите

Main Pic
Публикувана: 04.06.2019
Автор: Tувиа Зарецки
Прочетена: 1156
Коментари: 0
През 1974 година бях в Лозана на Конгреса за световно евангелизиране в Швейцария, въпреки че бях само на 27 години. Бях приел вярата в Христос само преди три години, след като бях възпитаван в юдаизма. Това беше първата ми среща с идеята за световния евангелизъм.
 
През 1980 година, Lausanne Movement спонсорира конференция за недостигнали групи хора в Патая, Тайланд. Не бях на тази среща, но там беше започната консултацията за споделяне на Благата вест сред евреите. Днес това е най-добре развитата мисия за благовестие сред евреите в световен мащаб.
 
През 70-те години на ХХ век голяма вълна от северноамерикански еврейски младежи приемат вярата в Исус Христос. Този брой постоянно нараства през последните 45 години в контекста на намаляващата опозиция в американската еврейска общност.
 
През 90-те години на ХХ век втора духовна вълна се наблюдава в бившия Съветски съюз. Процентът на смесените бракове е някъде около 75%. Тези нови вярващи се смесват с други рускоговорящи евреи, тъй като те започват да емигрират в Съединените щати и Израел. Това променя еврейските демографски данни и еврейските нагласи към Евангелието в САЩ и Израел.
 
Сега сме свидетели на трета духовна вълна. Има много по-голямо желание за слушане на Евангелието сред евреите в Северна Америка, Източна Европа, както и в Израел. Съгласно статистиката малко под 2% от 12 900 000 евреи днес са последователи на Месията Исус или така наречените "месиански евреи".
 
В същото време виждаме промяна в отношението на църквата към Израил, евреите и юдейския евангелизъм. Някои християни все още не са наясно с есхатологическото значение на еврейската държава и нейната столица Ерусалим. През последните години антисемитските политически идеи и поддръжниците на Заместническата теология (Replacement Theology) доведоха до разделение в църквата.
 
Все по-често чуваме църковни лидери да вземат страни в споровете между евреите и арабите или израелците и палестинците. Желанието за достигане на погиващите, благовестието и мисията се губят поради политиката на бойкот и антисемитизъм в много църкви. Твърде много църкви забравят посланието, че Месията Исус е единствената надежда за спасение на евреите и арабите, както и за помирението с Бога и един с друг.
 
Впечатлен и вдъхновен съм от онези християнски лидери, които мислят дълго и усърдно за това как да ангажират съвременната култура. Израснах в еврейска общност и често чувах християните да се хвалят, че са културно мнозинство в Америка.
 
Искам да насърча християнските лидери да са смирени, като правят всичко необходимо да приобщят хората с различна култура. Американците се променят идеологически и културно. Християните трябва да са наясно с това колко е сложна съвременната ситуация.
 
В същото време бих посъветвал християнските ръководители да служат на Божието слово и да позволят на Божия ум да действа в съвременната култура. Предпочитам да слушам Самия Исус, а не просто някакви идеи за Него. Християнските служители трябва да разбират езика на онези, които не познават Исус, за да им помогнат да приемат Спасителя и да  ги спечелят чрез любов, която е действена и практична.
 
Източник: Christianity Today
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg