Вторник, 19.01.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото пред Бога ние сме Христово благоухание за тези, които се спасяват, и за онези, които погиват." 2 Коринтяни 2:15

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ново откритие на археологията потвърждава Библията

Main Pic
Публикувана: 07.06.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 807
Коментари: 0
Градска порта от времето на цар Давид е открита след 32 години разкопки в древния град Витсаида, в парка "Йордан" в Голанските възвишения, отваряйки свят с нови възможности, мнения и теории за древния пейзаж на земята на Израил.
 
Според професор Рами Aрав от университета в Небраска, главен археолог, който ръководи разкопките, портата и други находки, открити в древния град, потвърждават библейската идея, че  Соломон и Давид да са били царе на Израелското царство.
 
Предишната порта, намерена в района миналата година, е била предпазливо идентифицирана, като част от библейския град Сер, известен от времето на първия храмов период. Новонамерената порта датира от времето на цар Давид, който предполага периода 11-ти до 10-ти век преди Христос.
 
"Няма много порти от столици в тази страна от този период", казва професор Арав. "Витсаида е името на града в периода на втория храм, но по време на първия храм, градът е известен е като Сер". Арав цитира Исус Навиев 19:35, където се казва: "укрепените градове бяха Сидим, Сер, Амат, Ракат, Кинерот."
 
Разкопките и изследванията са спонсорирани от Hebrew Union College в Йерусалим, които събират археолози от всички краища на света, за да помогнат във важната експедиция.
 
Разкопките ще продължат, тъй като екипът на професор Арав се надява да открие още находки, които датират в голям времеви период от 11 век преди Христос чак до епохата на Римската империя.
 
Източник: The Jerusalem Post
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg