Понеделник, 13.07.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Тогава Исус й отговори: О, жено, голяма е твоята вяра; нека бъде според желанието ти. И в този час дъщеря й оздравя." Матей 15:28

OnLine
RSS Facebook Twitter

Не бъди наивен!

Main Pic
Публикувана: 07.06.2019
Автор: п-р Людмил Ятански
Прочетена: 411
Коментари: 0
Спят с бебетата си. Две са, сами са. Нямат мъже. Децата са родени извънбрачно. Защото двете са проститутки. Все пак се грижат за децата. Е, не още деца. Малки бебета.
 
Едната заспива дълбоко и фатално. Бебето ѝ затиснато и задушено, не издържа и напуска този студен, но в същото време толкова привлекателен свят. Майката се събужда и сърцето я пробожда. Иска да извика, но се сдържа. Поглежда до себе си. Другата спи спокойно. Нейното бебе диша и е живо. Миг колебание и след това със светкавични движения двете бебета са разменени. Всичко утихва. До утринта.
 
Сърцераздирателен вик разтърсва къщата. Майката вижда мъртвото дете до себе си. Но в миг разбира измамата. Ужасът се сменя с ярост и отвращение. Започва битката. Но как да я спечели? Другата жена не отстъпва и стиска чуждото бебе като свое.
 
Царят е млад. Току-що е наследил трона от баща си. Що за цар ще бъде? Добър или лош? Слаб или силен? Мъдър или неразумен?
 
Две жени идват при него. А той стои на своя трон млад и неопитен. Жените се карат и борят. Излагат своята болка. Едната затиснала и задушила своето бебе, но го сменила с живото на своята съжителка. И двете се борят за живото. И двете в ниско положение. И двете проститутки. Ще ги презре ли царят? Ще ги изгони ли?
 
Жените гледат с очакване и надежда. Всяка дърпа към себе си. Държи на своето. И ето идва шокът. Царят изпраща слугата за своя меч. Издава заповед. След като никоя жена не отстъпва, живото дете да бъде разделено на две. За всяка по една половина...
 
Шокът е голям. Всички гледат в недоумение. Що за решение е това? Само царят стои спокоен и гледа в очите на двете жени. Не е нужно да чака дълго. Майката изпищява с болка. Вика палачите да спрат. Тя се отказва! Нека другата вземе детето. Но то да живее. Сърцето майчино е попарено. По-добре тя да страда и остане завинаги разделена от него, но детето да е живо и да успява. Та тя го обича повече от себе си.
 
Царят се усмихва. Детето отива при майка си. Това е царската дума. Царят е мъдър. Очевидно го чака силно и велико царуване. Този е царят, който става олицетворение на мъдростта. Той е мъдър, защото знае, че който обича, жертва. А който обича силно, жертва много. Но това са две проститутки. Нима те могат да обичат?
 
Днес сме цивилизовани. Мнозина сме християни. Четем Библията. И знаем много. Сигурно обичаме силно. Готови сме да жертваме много. О, разбира се. Жертвата е налице. Готови сме да жертваме себе си за Бога... До момента, в който стане горещо. Тогава изведнъж жертвата се оказва друга. Как да пожертваме себе си за този лош свят? Всички са толкова грешни. Всички са толкова продажни. Предатели, славолюбци, измамници... Справедливо трябва да бъдат наказани. Не заслужават да живеят.
 
Но забравяме, че тези нечестивци са обект на една божествена любов. Бог обича Своите творения. И вместо да бъдем наказани ние, бива посечен Той. За да живеем ние. Такова е сърцето на онзи, който обича. То жертва. И обича. Не търси своето. Не се раздразнява. Не държи сметка за зло...
 
"Хайде, не бъди толкова наивен", би ме апострофирал някой... "Бъди реалист".
 
Предпочитам да съм толкова наивен, че да обичам така, както съм бил обикнат. И да мога да подам ръка на давещия се, вместо да го бутна обратно...
 
Защото имаше Един, който ме извади от тинята, вместо да ме потопи по-дълбоко. Той не се погнуси от мен. Не ми размаха юмрук пред лицето с вик "СПРАВЕДЛИВОСТ". Но ме погледна в очите и извика: "МИЛОСТ", и ми подаде ръката Си, пълна с кръв. Неговата...
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg