Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кей Артър в България - едно неуморно служение

Main Pic
Публикувана: 08.06.2019
Автор: Влади Райчинов и Петя Зарева
Прочетена: 1373
Коментари: 0
Християни от различни църкви и деноминации в страната се събраха в Конферентен център "Възраждане", София, за да присъстват на конференция с участието на Кей Артър. Световноизвестният автор на книги, пристигна у нас за тридневен семинар по покана на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ).
 
Преди седмица Кей Артър е била на посещение в Израел. После се прибира в САЩ, след което веднага заминава за Холандия, а последните няколко дни прекара в България. Оттук се отправя за Албания. Само през 2019 година тя пътува общо до 7 държави. Неуморима е, а е на 85 години! 
 
Кей Артър е родена в семейство на посветени християни, които често пътуват и се местят от град на град, но първата им работа е да потърсят църква, към която да се приобщят. Кей завършва колеж за медицински сестри на 21 години и се омъжва за първия си съпруг, който страда от биполярно разстройство. Развеждат се през 1961 година. Кей Артър се посвещава на Христос през 1963 година, след което многократно прави опити да се събере със съпруга си, но той не пожелава. Състоянието му се влошава и той се самоубива.
 
 През 1965 година Кей се омъжва за Джак Артър и бракът им продължава цели 51 години до смъртта на Джак през 2017! Кей има трима синове. Според нейните думи един от тях все още е в бунт срещу Бога. Кей и Джак служат като мисионери в Мексико, но здравословни проблеми ги принуждават да преустановят това служение. Прибират се в Тенеси, САЩ, където Джак Артър започва християнско служение в местно радио. Кей работи като медицинска сестра, а в свободното си време провежда библейски уроци за тийнейджъри в собствения им дом. Постепенно интересът към уроците толкова нараства, че те купуват огромна ферма, където да поберат всички желаещи да участват в изучаването на Библията.
 
След като служението в радиото приключва, Джак и Кей стават основатели на християнското служение Precept Ministries International (PMI), което има за цел да достигне до повече млади хора чрез Божието слово. Оттогава досега Кей е написала повече от 100 книги и библейски поучения, с повече от 11 милиона издадени копия. Освен автор на книги Кей е водещ и на радио предаване за споделяне на Библията, което се излъчва всеки ден.
 
Кей Артър идва в България за първи път преди 21 години. Оттогава насетне на български език са преведени общо двадесет и две нейни книги. Последната от тях е със заглавие “Господи, разпънат съм между двама господари” и бе представена именно на настоящата конференция в четвъртък вечерта.
 
Материалите на Кей Артър са преведени на 85 езика, публикувани в 185 страни. През март 2019 година Евангелската асоциация на християнските издатели (ECPA) в САЩ награждава Кей Артър за нейната книга със заглавие “Господи, искам да Те познавам”. Наградата е “Златна книга” (Golden Book Award), а поводът е фактът, че книгата преминава вододела от 500 хиляди продадени копия.
 
През първата сесия в петък сутрин участниците в конференцията под ръководството на Кей Артър и умелия превод на Габриела Николова, разгледаха Битие 1-3 глави. Ръководеха се от индуктивния метод за изучаване на Библията, който Кей обикновено използва. Кей Артър насърчи присъстващите да изследват текста стих по стих. Индуктивният метод за изучаване на Божието слово включва 3 стъпки: (1) наблюдение - при което се задават въпросите кой, какво, кога, къде, как и защо; (2) анализиране на текста - при което се търсят вътрешни връзки в пасажа, проследявайки препратки към други библейски текстове, извличайки същностните идеи; и (3) приложение на наученото от библейския текст в съвременната обстановка и ежедневието на християнина.
 
През втората сесия във фокуса на вниманието беше Ефесяни 5 глава. Коментирани бяха взаимоотношенията между съпруга и съпругата в светлината на Библията. По време на  конференцията бяха разгледани и други теми, сред които: Изборът на брачен партньор; Преодоляване на кризисните ситуации в брака; Прошката в брака; Отговорността на родителите във възпитанието на децата; Служителят в личния си живот; Интимния живот на служителя; Децата на служителя; Развод и втори брак.
 
В съботния следобед Кей Артър бе поканена в предаването на Горан Благоев “Вяра и общество”. В 20-минутно интервю, което ще бъде излъчено в някоя от следващите седмици, двамата разговаряха по теми като причините за страданието; ролята на Божието слово в живота на вярващия; огромната промяна у изучаващите Библията българи и др.

Кей Артър си тръгва от България, но участниците в конференцията няма да забравят нейния плам за Божието слово и страстта, с която го предава на околните. Остават на разположение и нейните книги, които българските християни могат да потърсят, за да се ползват от мъростта на една жена, която се е посветила да използва дарбите си по възможно най-добрия начин.

Ръководството на Обединени евангелски църкви благодари на Габриела Николова за отличния превод по време на конференцията, който даде възможност на участниците активно да се включат в заниманията на форума. Искрена признателност отправя и към организатора на събитието, Марина Димитрова, без чиито усилия и административен талант, семинарът нямаше да се състои.

Снимка: Влади Райчинов

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg