Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо хората се връщат в църквата?

Main Pic
Публикувана: 10.06.2019
Автор: Дан Рейланд
Прочетена: 942
Коментари: 0

Хората все по-често си тръгват от църквата, защото срещат различни разочарования, но има ли причини да се завръщат? По-долу ще изброим няколко наблюдения:

  • Усеща се присъствието на Бога.

 Хората едва ли биха си тръгнали, ако в църквата, която са посещавали, се усеща безспорното присъствие и силата на Бога по време на богослужение. Това усещане може да бъде вдъхновяващо и изпълнено с емоция, или тихо вътрешно осъзнаване, но въпреки всичко вярващият е сигурен, че усеща присъствието на Бога в събранието.

  • Kлючовите лидери са надеждни и вдъхват доверие.

Хората (вярващи или невярващи) идват във вашата църква с различни нива на "готовност" да се доверят на лидерите, които срещат. Наистина е изненадващо колко бързо могат да разпознаят, дали хората, които носят отговорност за ръководството, заслужават доверие. Дори само след едно или две посещения, или кратки разговори след богослужението, хората интуитивно могат да решат дали да се доверят на водачите. Нивото на автентичност и яснота, предадено от страна на църковните служители, определя дали едни случайни посетители на църквата ви, биха се върнали отново в нея.

  • Богослужението е актуално, с библейско звучене и сърдечност.

Не е нужно да се конкурирате с другите църкви близо до вас. Важното е да давате най-доброто от себе си. Например, ако екипът за поклонение не е професионален, изберете по-малко предизвикателна музика, и я представете по възможно най-добрия начин. Ако проповядването не е силно, направете проповедта по-кратка. Във всички случаи, продължавайте да се стараете, така че нещата да се подобрят. Уверете се, че служението ви е положително, посланието е ясно и библейско, оптимистично и предлага вяра в една атмосфера на благодат.

  • Църковната общност показва автентична любов и грижа.

Истинската любов и внимание са безспорна и неустоима сила. Когато хората се срещнат с любовта на Христос чрез вярващите, това наистина ги преобразява. Източникът е Божията любов, но тя се проявява чрез хората във вашето паство, както от вашите доброволци и ръководители, така и от редовните посетители. Въздържайте се да бъдете критични към новодошлите. Единственият съдия е Бог.

  • Свидетелства на хора, чийто живот се променя всяка седмица.

Тези истории трябва да бъдат споделяни по творчески начини. Разказването на лични свидетелства е изключително неустоимо и привлича хората в събранието на светиите. Промяната в живота е вдъхновяваща и дава надежда, че те също могат да изпитат позитивна и духовно ориентирана промяна. Свидетелствата за реална промяна в живота вълнуват и въздействат. Те винаги трябва да намират място в едно църковно богослужение.

  • Няма очевидни недостатъци.

Няма перфектни църкви, всички имаме недостатъци. Но не трябва да има нищо, което да е отблъскващо или толкова грубо, че да кара хората да се чувстват неудобно в църквата. Слушал съм такива хорове или хвалебни групи, които едва ли са репетирали преди неделното богослужение. Или може да е нещо толкова просто, като църковна сграда, която има отчаяна нужда от свеж слой боя. Дори облеклото на хората, които участват в хвалението или самите водачи, които застават отпред - тяхното поведение и начин на изразяване са от особено значение, тъй като те са посланици на Христос. 

  • Всяко от вашите служения има значение, но детското служение е това, който се цени най-високо от църковните посетители.

Родителите са настроени така, че да искат най-доброто за децата си във всички области от живота. Това е особено важно, когато става дума за служението в Неделното училище. Честно казано, гостите, дошли в църквата, едва ли ще се върнат в нея, ако детето им има лошо преживяване в Неделното училище. Инвестирайте големи усилия и енергия в служението на децата. Служението с децата в една църква трябва да бъде на изключително високо ниво.

Източник: Christianity Today

Превод: Петя Зарева

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg