Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

"Господари на хаоса" или за произхода на "хеви метъл"

Main Pic
Публикувана: 18.06.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1535
Коментари: 0

Според музикалните историци музикалният жанр "хеви метъл" или още "черен метъл" възниква в Осло през 80-те години и 90-те години на миналия век. Жанрът става скандален през 1993 година с няколко ареста, а през 1994 година с присъди на водачи на различни музикални банди заради палежи на църкви, убийства, нападения и притежание на експлозиви.

"Първата вълна" на черната метъл музика се характеризира с така наречените "тежки струни".  Музикантите използват всички струни на китарата, вместо две или три, понякога използват сатанистки текстове на песни и визуално мрачни теми, като боядисват тялото си, така че да наподобява труп.

Излезлият наскоро филм "Господари на хаоса" (Lords of Chaos), който е смесена продукция на Швеция и Великобритания, се опитва да преразкаже историята на най-ранната група от музикалния  жанр "хеви метъл", озаглавена "Мейхем", и нейния вокалист Евронимус. Той сменя името си (Ойсейн Аарсет), за да приеме името на гръцкия демон, който яде плът. Евронимус е само на 14 години при формирането на групата през 1984 година.

През 1991 година, Евронимус намира мъртъв вокалиста на групата, на име Дед, лежащ на пода с прерязани китки и куршум в главата. До известна степен именно това самоубийство донася  слава на бандата. Една снимка, направена от Евронимус на тялото на мъртвеца, по-късно е използвана като обложка на албум на групата, със заглавие "Зората на черните сърца". Спекулира се, че Евронимус е подозирал какво ще направи Дед, но въпреки това го е оставил сам.

Филмът е базиран на книга и се приема противоречиво. Варг Викернес, известен още като "Графа", се превръща в една от най-популярните фигури на "хеви метъла" в Норвегия. Той също сменя името си, което е "Кристиян". Тялото на Евронимус е намерено на 10 август 1993 г., на стълбите пред апартамента му с 23 прободни рани. Първоначално за убийството са обвинени музиканти от шведската метъл сцена, но по-късно става ясно, че убиецът е именно Варг Викернес.

Един от палежите е извършен в град Берген, над църквата Fantoft Stave,  на 6.06, в 6 часа сутринта, което образува 666 или "номерът на звяра" от библейската книга Откровение. Според професор Андерс Мартинсен, преподавател по богословие в Oslo Metropolitan University, хеви метъл музиката от самото начало е свързвана с поклонението на сатана, езотериката, магиите и окултизма.

На 19 август 1993 година "Графът" е арестуван в Берген. На 16 май следващата година Викернес е осъден на 21 години (максималното наказание в Норвегия) за убийството на Евронимус, изгарянето на три църкви и опит за изгарянето на четвърта такава, както и за кражба на 150 кг експлозиви. В деня на произнасяне на присъдата, две църкви са изгорени, вероятно като опит за символична подкрепа.

През 60-те години на миналия век, групи като Лед Цепелин и Блек Сабат категорично свързват жанра с оултните практики. Според професор Мартинсен този музикален жанр привлича почитатели, които имат склонност към крайното и провокативното. Когато насочват усилията си към унищожаване на християнските ценности по всякакъв начин, те на практика привличат вниманието на обществото и си осигуряват реклама.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg