Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Генерална асамблея на Европейския евангелски алианс в Германия

Main Pic
Публикувана: 19.06.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1364
Коментари: 0

Европейският евангелски алианс (ЕЕА) проведе своето годишно общо събрание в Бад Бланкенбург, Германия в периода 11-14 юни 2019. Повече от 70 участници от повече от 20 страни се събраха, за да помислят как евангелските християни в цяла Европа могат да достигат до повече хора с посланието на надеждата и любовта, защото всички ние живеем на този континент в епоха на несигурност. На форума присъства и п-р Румен Борджиев, в качеството си на председател на Обединени евангелски църкви, България.

Темата на конференцията беше "По пътя към дома: как да пътуваме безопасно". Генералната асамблея на ЕЕА не само коментира общия човешки копнеж за безопасност, но и настоящата загриженост за континента Европа, където живеем. Генералните секретари на националните евангелски съюзи, представителите  и председателите на сдружението "Надежда за Европа" говориха за причините, които карат европейците да се чувстват несигурни в своите страни. Коментирано бе как да приемем тези притеснения и как да се справим с тях в светлината на Библията.

Европейският евангелски алианс си поставя за цел да насърчава църквата в Европа, така че тя да осъзнае собствените си страхове и притеснения, да ги преодолее с обич и да намери истинска сигурност и безопасност в Христос. 

Франк Хинкелман, президент на ЕЕА, разгледа предизвикателството от гледната точка на историята, като изнесе лекция на тема "Да пътуваме безопасно – поуки от историята". Коста Милков, директор на  служението на Рави Захараяс за Македония и основател и директор на Балканския институт за вяра и култура, коментира две теми: "Пътувай безопасно – съвременни въпроси и предизвикателства" и "Пътувай безопасно в бъдещето".

Лекциите се редуваха с време за библейско изучаване по групи, което даде възможност на участниците да осмислят поставените въпроси в собствения си работен и житейски контекст.

Като част от програмата на срещата Европейският евангелски алианс (ЕЕА) връчи годишната награда "Надежда" на Терез Свинтерс, координатор на Европейската мрежа на хората с увреждания (EDN). С оглед на нейната усърдна работа през последните 15 години, г-жа Свинтерс беше почетена за нейните "усилия по изграждане на Мрежата за хората с увреждания и нейното посвещение в работата с хора, които имат нужда от помощ."

Участниците в Генералната асамблея станаха свидетели и на официалната смяна на поста на генералния секретар на ЕЕА. Досегашният генерален секретар Хартмут Стийб отстъпи тази позиция на д-р Райнхарт Шинк в сряда следобед, 12 юни 2019 година.

Епископ Ефраим Тендеро, Генерален секретар на Световния евангелски алианс, удостои срещата с присъствието си и публично благодари на Хартмут Стийб за верното служение, продължило повече от 30 години, начело на Германския евангелски алианс.

Европейският евангелски алианс, първоначално създаден през 1852 година, е общоевропейско движение, представляващо повече от 50 национални и международни евангелски протестантски организации в Европа, или 23 000 000 граждани на различни страни от Европейския съюз.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева 

Снимка: п-р Румен Борджиев

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg