Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо някои книги са останали извън канона на Библията?

Main Pic
Публикувана: 20.06.2019
Автор: д-р Майкъл Браун
Прочетена: 4226
Коментари: 0

Чудели ли сте някога защо някои книги не са намерили своето място в библейския канон? Дали религиозните водачи не са сътворили конспирация, която да ги е накарала да премахнат тези книги по мистериозни причини? Това може да се каже за книгите на Яшар, Енох или евангелието от Тома.

Книгата на Яшар (или "Книга на праведния") е известна сред юдеите и е цитирана в Исус Навиев 10:13 и 2 Царе 1:17, но тя не е запазена и не е достигнала до наши дни, така че просто не е достигнала до нас. Има фалшиво копие на тази книга, чийто издател, на име Яков Али, обаче, е попаднал в затвора заради фалшификация и измама. С други думи от перспективата на вярата, Бог не е искал тя да попадне в старозаветния канон. Да твърдим, че подобно дело е резултат от мистична конспирация, не отговаря на истината.

Защо книгата на Енох не се намира в Библията? Тя е цитирана в Юда 14 стих, например. Обаче в Деяния 17 глава и в Тит 1 глава са цитирани и гръцки поети, така че това не означава, че те трябва да намерят място в Божието слово. Очевидно книгата на Енох е била написана твърде късно, за да бъде включена в староветния канон и твърде рано, за да стане част от канона на Новия завет, така че остава извън Писанието.

От гледна точка на Божията промисъл, очевидно книгата на Енох не е била запазена в нейната цялост и светите отци не са счели за нужно да я включат в канона, водени от действието на Светия Дух. Това обаче не означава, че е забранена за четене от юдеите или от християните, стига същите да имат достъп до нея.

Какво да кажем за евангелието от Тома? Евангелията, които намираме включени в Новия завет, Матей, Марк, Лука и Йоан, са били широко известни на всички християни в ранната църква, и особено популярни сред вярващите. Основната причина за това е фактът, че техните автори са известните и утвърдени всред ранните вярващи апостоли.

Истинските канонични евангелия са написани десетилетия, ако не и столетие преди апокрифните евангелия, каквото е Евангелието от Тома. Апокрифните евангелия започват да циркулират сред вярващите едва в края на второто столетие. В ранните сборници на църквата евангелията винаги са групирани или само като синоптични (Матей, Марк и Лука) или в комбинация с евангелието на Йоан, но никога в комбинация с някое от по-късно появилите се, каквото е евангелието на Тома, например.

Това означава, че евангелието никога не е било изваждано от Библията или Новия Завет, защото никога не е било част от канона. Според проф. Майкъл Кругър "Сърцевината на книгите от новозаветния канон е формирана още в първата половина на втори век. Той включва четирите евангелия, 10 или 13 от посланията на апостол Павел и няколко други книги."

Това показва, че евангелието от Тома и други, подобни на него апокрифни евангелия, не са в хармония с автентичните канонични евангелия, защото са били носители на лъжлив дух, а именно духа на гностицизма. Така че истинските вярващи от Ранната църква никога не са ги припознали като автентични и общоприети. 

И така, защо някои книги са останали извън Библията? Защото те никога не са били част от нея и не са заслужавали да бъдат включени в канона. Няма нищо конспиративно в това решение на отците на Ранната църква.

Източник: Ask Dr Brown

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg