Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нова археологическа находка от времето на цар Езекия

Main Pic
Публикувана: 22.06.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 3206
Коментари: 0
Израелски археолози обявиха преди дни, че са изкопали останките на 2 700-годишна наблюдателна кула на неизследвано място в Южен Израел, което съвпада с царуването на Езекия. Археолози от Израелската служба по антиките заявяват, че не могат да разкрият точното местоположение поради съображения за сигурност, но твърдят, че кулата се намира на хълм.
 
Кулата вероятно се е използвала като наблюдателница за защита на Израел. Стражът, разположен на кулата, е можел да види приближаващи се врагове. Кулите са били полезни и за комуникацията между граничните райони и Ерусалим. Пазителите, които са охранявали кулите, са използвали пушек, за да изпращат сигнали през деня и стрели през нощта.
 
Войниците, помагали при разкопките, както и археолозите, споменават, че кулата е с размери 5 х 3,5 метра и че руините са високи 2 метра. Те вярват, че кулата вероятно е била около 4 метра висока, което се равнява на височината на двуетажна сграда. Големите каменни блокове, използвани за построяване на кулата, тежат до осем тона.
 
Разкопките са резултат от съвместен проект между службите, които отговарят за технологията и поддръжката на израелската армия, и израелската служба за антики, министерството за защита на природата в Израел и министерството, което отговаря за природата и парковете в страната.
 
Лейтенант Рой Офир, взел участие в разкопките, пояснява значението на обекта. Той казва: "За първи път участвам в подобни разкопки. Връзката с родната страна и факта, че в миналото е имало еврейски бойци, които са защитавали земята ни, ми помогна да се отъждествя с тях. Това е район, където сме извършвали военни маневри."
 
Саар Ганор, заместник - директор на Израелската служба по антики, обяснява значимостта на кулата и откритието ѝ. За предназначението на кулата, той казва следното: "Крал Езекия е живеел в двореца в Ерусалим. Как е осигурявал контролиране на границата? Като е изградил кули за наблюдение по хълмовете, така че войниците да следят какво се случва в областта и да му докладват."
 
Ганор обяснява как са били използвани кулите в периода на първия храм. В царството на Юда са били построени набор от кули и крепости като обекти за комуникация, предупреждение и сигнализация, за предаване на послания и военно разузнаване. Въпросната кула, разкопана преди няколко дни, е вероятно една от тези кули за наблюдение."
 
Археолозите смятат, че кулата е била използвана, докато асирийците са взели в плен повечето от жителите на Юда в края на 700-те години преди Христос.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg