Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Разпознаваме ли делото на Духа?

Main Pic
Публикувана: 23.06.2019
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 1938
Коментари: 0
Наясно ли сме какво е служението на Светия Дух в църквата и как или чрез какви средства Той е приет в сърцата и делата на вярващите? Преди време се е проповядвало, че Светият Дух просто е потвърждавал решението на съборите и папата. Истината все пак е, че делата на папите и съборите са просто външни неща; те са свързани с външни заповеди и наредби. Следователно, горната теория е изцяло неправилна и измамна. За делата на Светия Дух папистите приемат един мъртъв писан закон. Така те превръщат Светия Дух в Мойсей, а делата Му в изцяло човешки бърборене. Това е пълно непознаване на характера на Светия Дух, на целта на Неговото идване и на природата на Неговото служение. Следователно, нека да научим и здраво да хванем, тези неща и да бъдем в състояние правилно да разпознаваме делото на Духа.
 
На Петдесятница Светият Дух слиза и изпълва сърцата на учениците, които са уплашени на наскърбени. Той прави техните езици огнени и ги запалва с любов, за да проповядват Христос смело, говорейки ясно и безстрашно. Ясно е тогава, че делото на Духа не е да пише книги или да създава закони. Той пише на сърцата на хората, създавайки едно ново сърце, така че човек да може да се радва пред Бога, изпълнен с любов към Него и готов да Му служи и да Го следва с радост.
 
Какви са средствата и начините, които Духът използва, за да промени и обнови сърцето? Това става чрез проповядване на Исус Христос, както казва самият Христос  в Йоан 15:26: “А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелства за Мене.” Както често сме чували благовестието е Божието послание, което трябва да се проповядва по целия свят. Трябва да кажем на всеки човек, че тъй като чрез закона никой не може да стане праведен, а по-скоро става по-неправеден, Бог е изпратил Собствения Си възлюбен Син да пролее кръвта Си и да умре за греховете ни, които не могат да бъдат заличени чрез нашите собствени усилия.
 
Не е достатъчно Христос просто да бъде проповядван; словото трябва да бъде вярвано. Следователно Бог е изпратил Светия Дух, за да запечатва проповядваното върху сърцето и да го направи живо в него. Без съмнение Христос извършва всичко – отнел е греховете ни и е преодолял всяка трудност, направил ни е способни да станем, чрез Него господари на всичко. Но съкровището лежи в един куп; то не е разпръснато и дадено навсякъде. Преди да можем да му се радваме, Светият Дух идва и го споделя в сърцето, като го прави способно да вярва и да каже: „И аз съм от тези, които имат благословението.” Всеки, който чуе предлаганата чрез благовестието благодат, е призован към тази благодат, както казва Христос: „Елате при Мен всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя” (Матей 11:28).
 
Вярвайки че Бог е дошъл, за да ни избави и ни е дал това безценно благословение, без съмнение човешкото сърце трябва да бъде пълно с радост и благодарност към Бога, и трябва радостно да каже: „Скъпи Отче, понеже Твоята воля е да изявиш към мен неизразима любов и милост аз ще Те обичам искрено и доброволно ще върша всичко, което Ти е угодно.” Благословеното сърце никога не гледа към Бога със завистливо око. То не се страхува, че ще бъде хвърлено в ада, както е било преди да дойде Светият Дух, когато не е чувствало любовта, добротата, верността на Божието благоволение към Него. Последвалата радост без съмнение ще го накара да страда за Бога, когато това се налага.
 
Нека тогава да научим да разпознаваме Светия Дух – да знаем, че Неговата мисия е да ни представи безценния Христос и всички Негови благословения; да ни Го открие чрез благовестието и да Го даде на сърцето, като ги слее в едно. Когато нашите сърца са чувствителни за това дело на Духа ние естествено сме готови да кажем: „Ако нашите дела не постигат нищо и единствено Светият Дух трябва да извърши нашето спасение, тогава защо да се товарим с дела по закона?” Според учението на Духа всички човешки дела и закони са изключени, дори законите на Мойсей. Наставлението на Светия Дух е по-висше от това на всички книги. Духът учи хората да разберат писанията по-добре от този, който се занимава единствено със закона.
 
Следователно книгите имат за цел да подсилят нашата вяра и да покажат на другите писмени свидетелства за учението на Духа. Защото ние не трябва да пазим вярата си за себе си, но да я оставим да свети навън. За да направим това са необходими писанията. Но бъдете внимателни да не смятате Светия Дух за законодател, а за Един, който  е изявил на вашите сърца благовестието на Христос и по този начин ви е освободил от писания закон, така че да не остане дори една буква, освен като средство за проповядване на евангелието.

Превод: Радостин Марчев

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg