Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Търсят се приятели като Йонатан

Main Pic
Публикувана: 23.06.2019
Автор: Lee Grady
Прочетена: 1454
Коментари: 0
Темата за безкористното приятелство, което съществуваше между Давид и Йонатан, заслужава нашето внимание. От библейския разказ става ясно, че Бог поставя Йонатан в живота на Давид в решаващ момент от пътя му към трона. И ако не беше взаимоотношението на Йонатан с неговия приятел, Давид никога нямаше да успее да преодолее препятствията, пред които бе изправен по време на царуването на цар Саул.
 
Същото важи и за всички нас. Никога няма да постигнем максималния си духовен потенциал, без помощта на ключовите взаимоотношения с хора, които Бог поставя около нас. И все пак, за да се възползваме от тези приятелства, трябва да отворим сърцето си и да рискуваме ние самите да бъдем верни приятели.
 
Как можем да преодолеем изолацията, за да изградим близки приятелства? Не може вечно да чакате един приятел да се свърже с вас. Направете първата стъпка и бъдете готови да поемете инициативата. Британският проповедник Чарлз Спърджън коментира темата така:  "Всеки човек може егоистично да мечтае да има приятел като Йонатан; но той е на правилния път, едва когато поиска да открие някой Давид, за когото да играе ролята на Йонатан."
 
Ето шест качества, които виждам в Йонатан и те ме предизвикват да бъда по-добър приятел:
  • Йонатан подхранваше духовната си връзка с Давид. След като Давид уби Голиат и се премести в двореца на Саул, Библията казва, че: "Душата на Йонатан се привърза към душата на Давид" (1 Царе 18:1). Това е делото на Светия Дух. Всички християни трябва да изпитват чувства на близка семейна връзка помежду си, но има някои приятели, които ще имат по-близка и дълбока връзка с вас, защото Бог ви свързва с определена цел. Не се съпротивлявайте на този процес. 
  • Йонатан показа жертвена любов. Йонатан обичаше Дейвид толкова много, че рискува живота си, за да му помогне да изпълни мисията си. Йонатан дори бе готов да посрещне копието на Саул в усилията да помогне на приятеля си. Той на практика излълни словата на Исус за приятелството: "Няма по-голяма любов от това - да дадеш живота си за един от приятелите си" (Иоана 15:13). Светът казва, че трябва да се грижим само за собствения си успех. Но най-добрият начин да станем подобни на Исус, е да помогнем на някой друг да успее!
  • Йонатан винаги предлагаше насърчение. Когато Давид побегна от Саул в пустинята, Йонатан пътува до Зиф, за да разведри своя приятел (1 Царе 23:16). Имаше моменти в живота на Давид, когато той трябваше да играе ролята на насърчител, но в този случай Йонатан беше Божият инструмент. Нуждаем се един от друг! Ако позволите на Светия Дух да вдъхва надежда чрез вас, думите ви могат да насърчат приятелите ви, за да изпълнят Божията воля за живота си.
  • Йонатан предложи защита на приятеля си. Когато Йонатан осъзна, че баща му прави заговор да убие Давид, той не само го предупреди за опасността, но и направи план да избави приятеля си (1 Царе 19:1-4). Истинските приятели не оставят своите другари да бъдат избити в духовната война. Ако видите приятел, който прави глупава грешка, или ако усетите, че врагът е насочен към него, Бог може да ви използва, за да предотвратите някое бедствие. Кажете истината с любов.
  • Йонатан пазеше тайната на приятеля си и беше лоялен. Давид се довери на приятеля си Йонатан и изля пред него сърцето си, когато беше в безизходица. В един момент той го запита:  "Какво съм направил? Какво е моето беззаконие?"( 1 Царе 20:1a). Когато преминаваме през подобно изпитание, понякога просто трябва да се доверим на някого. Имам лоялни приятели, които ми позволяват да излея болката си –  и не разказват на другите за слабостта ми. Това е истинско приятелство.
  • Йонатан не допусна ревност или завист. Настъпи момент, в който Йонатан осъзна, че един ден неговият приятел ще бъде цар на Израил. Това означаваше, че Давид ще заеме неговото място, тъй като Йонатан беше син на Саул и престолът му принадлежеше по наследство. Но той призна, че Бог е избрал Давид вместо него. Затова Йонатан даде на Давид кралската си мантия, ризницата и оръжията си (вж. 1 Царе 18:3-4).
Това е една красива картина на уникално приятелство, при което хората, които Бог е свързал, се почитат един друг. Ревността унищожава приятелството. Ако имаме Божията любов в сърцата си, ще искаме нашите приятели да ни превъзхождат. Ако сте били наранени в предишни взаимоотношения, излезте от изолацията си и помолете Бог да излекува сърцето ви. Тогава изберете да бъдете Йонатан за приятеля до вас.
 
Източник: Charisma News
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg