Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В Швеция забраняват молитвата в държавни учреждения

Main Pic
Публикувана: 25.06.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1573
Коментари: 0
Общинският съвет в Швеция прие редица противоречиви нови регулации, които забраняват на държавните служители да се молят в работно време.
 
Според регионалния вестник Kristianstadbladet  новите правила са наложени първо в крайбрежния град Бромила от политици от Демократическата партия на Швеция.
 
Председателят на съвета, Ерик Бернсон, пояснява за местния вестник: "В новия регламент ние сме отрязали всичко, което може да се тълкува така, че служителите да ползват почивките, за да се молят, докато са на работното място. И умерените демократи, и християн-демократите смятат, че регламентите трябва да бъдат по-прецизни."
 
Бернсон подчертава, че новите правила не са по-различни от онези, които забраняват на служителите да губят ненужно време за излишни неща, като пушене, например. Той също така отбеляза, че забраната е въпрос на обща политика и се касае за всички религии.
 
Шокиращото е, че новата политика ще се прилага и в училищата, домовете за възрастни хора и офисите на държавните учреждения.
 
Длъжностните лица поясняват, че новите регулации няма да повлияят на текущия график за почивките, които се полагат в работно време, но членовете на персонала трябва да са наясно, че не им е позволено да отнемат и един момент от работния си ден, за да се молят.
 
Докато мнозина твърдят, че забраната е очевидно нарушение на религиозната свобода, други са на мнение, че служителите трябва да бъдат свободни да работят, без да се чувстват възпрепятствани от религиозните практики на своите колеги. Служителите трябва  "да избягват да изразяват религиозните си убеждения на обществени места", отбеляза председателят на общинския съвет.
 
Мнозина смятат, че най-засегнати от тези нови регулации ще бъдат мюсюлманите, чиято религия изисква да се молят по няколко пъти на ден в определени часове.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg