Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Петдесятна църква преобразява престъпен квартал в Чикаго

Main Pic
Публикувана: 28.06.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1814
Коментари: 0

Чоко де Хесус е бедно момче, израснало в престъпния квартал Хъмбод Парк, в Чикаго. Той е най-малкият от шест деца. Един от братята му е убит при битка между враждебни банди. В семейството му никой не познава Бога, не ходи на църква и не чете Библията. Чоко, чието истинско име е Уилфредо, помни войната между бандите от пуерторикански имигранти и полицията, разразила се през 1975 година. Сега той си дава сметка, че още тогава Бог е посял в сърцето му съчувствие към бедните, страдащите и онеправданите заради насилието и бруталността, на които е бил свидетел.

Докато растял Чоко, бил свидетел на много погроми и обири. В един случай бил на улицата, когато банда разбила и ограбила магазин. Той влязал вътре с намерение да си открадне нещо, но когато отворил хладилната витрина и си взел бутилка "Пепси", в сърцето му прозвучал глас: "Върни я обратно!" Днес Чоко вече знае, че това е бил гласът на Светия Дух и той се подчинил. Тогава за първи път си задал въпроса: Кой съм аз всъщност?

Няколко години по-късно Чоко бил нает от държавата, за да чисти улиците в продължение на 90 дни. Трябвало да чисти в района, където имало Петдесятна църква. Един ден Чоко влязъл в църквата, за да се представи и видял група младежи да се молят в кръг отпред, пред амвона. В неговия ум асоциацията за младежи, събрани в кръг, била ужасяваща, защото бандите, събрани в кръг обикновено пребивали някого, който поставяли да стои в центъра. Чоко не се сдържал и попитал какво се случва. Ръководителят му обяснил, че младежите, застанали отпред, се молят на Исус и го попитал дали той самият познава Исус. Чоко отговорил, че много иска да се запознае с Него. Той неуверено застанал в кръга, за да се молят за него и тогава произнесъл възможно най-простата молитва: "Исусе, ако съществуваш, моля те, промени живота ми!"

Господ отговаря на молитвата му, защото днес, 23 години по-късно Чоко е женен за дъщерята на пастира на същата църква и самият той е ръкоположен за пастир, и служи в нея от 2000 година. Бог влага в сърцето му загриженост за хората в този страшен квартал, известен със своята висока престъпност, затова той се посвещава да преобрази служението, като поставя акцент върху работата с невярващите.

Членовете на New Life Covenant Church започват да споделят благата вест по улиците на опасния квартал, като използват скечове, песни, драматизация и даже клоуни. Постепенно църквата започва да купува западнали сгради, които са били барове и магазини за алкохол, и ги превръща в социални клубове и клиники, които създават работа на хора от църквата и на нуждаещи се извън нея. В резултат на това престъпността в квартала е намаляла с 42%, което е своеобразен рекорд.

Чоко и членовете на църквата му имат служения в младежки центрове, училища и няколко клиники. Сърцата на стотици хора са преобразени. Църквата закупува и ферма наблизо, в която отсядат проститутки, които искат да променят живота си. Служението започнало, след като един от помощниците на Чоко говорил с 5 проститутки, които чакали на улицата и ги попитал каква е тарифата им за един час. След като споменали цената, той им обещал да получат парите, ако отидат с него. Всъщност ги завел в прекрасно украсена стая в църквата, където всяка от жените била настанена на отделна маса и за тях специално била представена драматизация за живота на Исус, подготвена от съпругата на Чоко и група младежи. В края момичетата били трогнати и просълзени, и отказали да вземат предложените им пари. От 2000 година досега 643 млади жени са избавени от живота на проституция, благодарение на това служение.

Чоко признава, че всичко това е станало възможно, защото членовете на църквата са били покорни на Божия призив да обичат отхвърлените от обществото, защото те самите са преживели Христовата грижа. В Лука 19:10 Исус казва, че е дошъл, за да потърси и спаси погиналите и ние се надяваме историята на Чоко да ви равълнува и вдъхнови да следвате стъпките и примера на Спасителя.

Източник: CBN News

Превод: Петя Зарева 

 

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg