Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библията и човешките права

Main Pic
Публикувана: 29.06.2019
Автор: Лорън и Майкъл Маккофи
Прочетена: 1570
Коментари: 0
Съгласно библейския разказ за сътворението Бог създаде човека като венец на Своето творение. Според Библията, хората са уникални, защото, за разлика от всички други същества на планетата, ние сме създадени по Божия образ. Всеки носи това, което християнското учение нарича "имаго Деи", което е латинският израз за "подобие на Бога". Поради тази причина, хората имат достойнство; те имат висша стойност над всичко друго в творението. Когато това понятие се прилага към етиката и човешките права, то води до революционни промени.
 
Всички ние сме сътворени по образа на Бога. Това прави нашата ценност и достойнство неразделна част от това кои сме, независимо дали определени режими и държавни институции признават правата на човека и ги спазват или не. Ние нямаме права, защото ги заслужаваме. Ние нямаме права, защото сме ги спечелили. Ние нямаме права, защото сме бели или черни, мъже или жени, американци или китайци. Ние имаме права, защото всеки от нас е сътворен по подобие на Бога и следователно има вродена ценност и достойнство.
 
И все пак тази истина не винаги е била признавана или вярвана от повечето хора. В хода на човешката история различните култури са разпознавали правата на малцина – в някои култури са ценени само мъжете, в други само белите мъже или пък само собствениците на земя. В древна Гърция, родното място на демокрацията, мъжете са имали права, докато жените и децата и онези, които не са били гърци, са били разглеждани предимно като собственост.
 
В християнството и по-конкретно, в Библията, ние откриваме източника на универсалните човешки права. Всички хора са създадени по Божия образ – това е аргументът на аболюционистите, които се борят за отменяне на робството. Всички жени са създадени по Божия образ – това е аргументът на защитниците на правата на жените за равно заплащане и право на глас. Децата са създадени по образа на Бога – това е аргументът срещу детския труд. За защитниците на живота, които се борят против аборта, тази истина касае дори бебето в утробата, тъй като се основават на факта, че всеки плод е човешко същество, носител на Божия образ в майчината утроба, и следователно заслужава свобода и живот.
 
Една от причините Библията да е ценна, е, че тя разкрива нравствения характер на Бога и по този начин разкрива Неговия морален стандарт, който Той има за хората, създадени от Него. Ако хората са направени по подобие на Бога, тогава разумно е да се мисли, че човекът, който носи образа Му, трябва да действа по начин, отразяващ характера Му. Богът на Библията осъжда злото и има състрадание към жертвите на насилие.
 
Библията разкрива Бог, чийто характер остава последователен и чието желание за справедливост е ясно изразено. Това откровение е върховно и определящо над личното и правното мнение по различни социални въпроси. То трябва да служи като краен арбитър при вземането на решения, когато човекът греши на тази тема. За онези, които критикуват Библията, ще напомним, че именно християните са онези, които са в основата на борбата за свободи и човешки права.
 
Дитрих Бонхофер, германски пастир и теолог, който е екзекутиран от нацистите заради подозрения в заговор срещу Адолф Хитлер, пише обстойно за християнската свобода, християнската ангажираност на световната сцена и важността на свободния обмен на идеи. Той заявява: "Свободата на църквата не е дар от света за църквата. Тя се основава на свободата на словото Божие, което трябва да бъде слушано и изпълнявано". Бонхофер има предвид, че Библията има своя собствен авторитет и свобода. Истината, намерена в Библията, трябва да бъде отстоявана на всяка цена. Вярата не е вяра, когато е налагана насила, по принуда.
 
Ние вярваме, че когато някой чете Библията, се запознава с историята, която Бог предлага на човечеството, без да я налага по принуда. Това послание е в основата на всяка религиозна свобода. За онези, които критикуват християнството като "религия на покорството" и за онези, които използват християнството, за да заглушават гласовете на другите в рамките на плуралистичните идеи, ние ще кажем: "Четете Библията".
 
Исус не пътуваше от града на град, настоявайки всички да повярват в Него. По-скоро Го виждаме да пристига на определено място, да споделя Своето послание, да изцелява болните и да отправя покана, който иска да Го последва. В Библията Исус отправя покана към абсолютно всички: "Елате при Мен, всички вие, които сте уморени и обременени, и Аз ще ви успокоя" (Мат. 11:28).
 
Независимо дали сте избрали да вярвате в Библията или не, независимо дали избирате да я прочетете или не, очевидно е, че Библията продължава да оказва влияние върху нашата култура, защо тя е източник на утеха в дни на национални борби и бедствия. Библията е уникален текст, който струва повече от всяка друга книга. Тя не е просто сборник от истории. Тя е откровение с божествен характер.
 
Източник: Christianity Тoday
Превод: Петя Зарева
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg