Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Поход в защита на семейството и в Северна Македония

Main Pic
Публикувана: 01.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 3096
Коментари: 0
В деня на първия за Северна Македония гей-парад на 29.06. т.г., в страната се проведе и първото контрашествие в защита на семейството "Марш за живота" или "Свидетелство за семейството", по инициатива на "Съюз за живота", неправителствена организация, представлявана от местни църкви и консервативни групи в столицата Скопие.
 
Главният координатор на събитието, презвитер Ивица Тодоров, коментира: "Нашият поход, наречен "Свидетелство за семейството", получи силен отзвук не само в Македония, но и в целия регион. Прославяме Бога. Надяваме се на добро сътрудничество с нашите приятели от Националната асоциация "Поход за семейството" в България и за в бъдеще, защото имаме обща цел."
 
Според презвитер Тодоров най-голяма подкрепа походът е получил от Православната църква и нейните свещеници, но така също и от евангелските деноминации и католическата църква в Македония.
 
От своя страна пастирът на Евангелска църква, Неготино, Горан Илиев, споделя следното: "Няколко сдружения (неправителствени организации) и християнски организации създадохме платформата „Съюз за семейството“ (21 НПО) и решихме да организираме "Марш за живота". Зад тези организации стоят евангелски църкви, православната църква и католическата църква, но основни организатори бяхме 7-8 души, главният екип. Събитието се проведе в столицата Скопие и според някои изчисления в началото на Похода се появиха 3 000 души, които в края на събитието вече бяха около 5 000. Обществото откликна добре и почти от всички имахме положителни отзиви.
 
Медиите  отразиха нашето събитие, без да го критикуват, но имаше и предизвикателни въпроси, от рода на: „Защо ви пречи гей-парадът? Какъв е проблемът и те да имат свои права? Защо и те да не могат да имат деца?" Успяхме да отговорим на тези въпроси и част от отговорите бяха излъчени по телевизията."
 
На събитието в Скопие имаше и български представители. Ето какво разказа за "Евангелски вестник" един от българските участници, Ивайло Тинчев, който заедно с още двама български граждани се присъедини към похода, за да изразят специално подкрепата на Национална асоциация "Поход за семейството" и българските християни:
 
"Сред участниците в събитието имаше около 80 православни свещеници от цялата страна заедно с миряни от техните енории. „Сведоштво за Семејството“, както се нарича оригинално инициативата на македонски език, започна около 10 часа сутринта с молитви, кратки православни проповеди и речи в близост до православния храм „Рождество на Света Богородица“. Около 11 часа мероприятието продължи с програма, състояща се от детски и народни песни, танци и хора, изпълнени от групи, облечени в традиционни носии.
 
След приключване на програмата, около 12 часа на обяд, на площада около храма се оформи голяма колона от хора, предвождана от граждани, носещи транспаранти, плакати, църковни знамена и национални флагове. Под ритмични удари от барабан колоната потегли по своя дълъг около 2-3 км маршрут през града, за да достигне до крайната си точка – двора на друг православен храм, "Св. Климент Охридски". Там събитието завърши с прочитане на декларация на организаторите и участниците към управляващите и цялата общественост на Северна Македония. Благодарим на нашите приятели от Северна Македония, които също ни подкрепиха с участие в нашия "Поход на семейството", който се проведе на 8 юни тази година, за пореден път."
 
Събитието беше отразено и от BBC News с коментара, че "организаторите от "Съюз за живота" не са доволни от нарастването на влиянието на Запада и налагането на неговите ценности, които се стремят да редефинират брака, семейството и пола, а това е в разрез с традиционните ценности на Православното християнство."
 
 
Източник: "Поход за семейството"
Автор на фотографията: Михаил Тинчев
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg